Пропускане към основното съдържание

Game of thrones lemon pie:Лимонов пай по оригинална рецепта от "Игра на тронове"

Да правя сладкиши ми е хоби. Интересното е,че не си падам много по сладкишите, но пък обичам да ги приготвям. Ако имате гости и искате да им приготвите хубав десеррт и да ги впечатлите, можете да направите един лимонов пай. 
В търсене на рецепта за сполучлив лимонов пай попаднах на страницата на HBO където беше публикувана оригиналната рецепта на лимонов пай от книгата „Игра на тронове”. Естествено се впечатлих, не само защото ми се похапваше лимонов пай ами и защото съм голям фен на книгите на Джордж Мартин и на сериала разбира се.
Както знаете лимоновият пай е любимата храна на Санса Старк-героиня от книгата и сериала, която аз много харесвам.
Исках да се науча да приготвям лимонов пай и търсех подходяща рецепта, която да ми хареса.
Откривайки тази веднага се заех да я изпробвам. Рецептата беше преведена от английски. Първоначално ми се стори трудничка, но започвайки да я приготвям съвсем не се оказа така.
Пропорциите и количествата са малко странни, но лесно се олучват.

Представям ви тази страхотна рецепта на лимонов пай. Надявам се да ви хареса и вие също да си я приготвите в къщи. Съчетава се идеално със следобедния чай или кафе. Сладкиша е лек, вкуса е много приятен, мек и нежен, лимона се усеща, но не натрапчиво. Изобщо изключително съм доволна, че намерих тази рецепта.


           Лимонов пай по рецепта от Game of Thrones

Продукти за 6 порции:
- 2 яйца (отделете жълтъка от белтъка)
- ½ ч.ч. захар
- щипка сол
- 3 с.л. + 1 ч.л. брашно
- 2/3 ч.ч. пълномаслено мляко
- 2-3 лимона (2 ½ с.л. лимонов сок, получен от изцеждането на 2 лимона)
- масло
- 6 формички
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 325 градуса. Намажете формичките с масло и поръсете вътрешността със захар. Счукайте яйцата и разделете жълтъка от белтъка. В средно голяма купа сложете белтъците и ги разбийте на пяна. Оставете ги настрана. В друга средно голяма купа смесете сухите съставки – брашното, солта и захарта. Отделно разбийте жълтъците и добавете млякото.
В малка купа изстискайте 2-3 лимона, докато се получат 2 ½ с.л. лимонов сок. Добавете ги към купата с жълтъците и млякото. Настържете в същата купа корите на лимоните.
С помощта на тел разбийте за около 1 мин. течните съставки докато се получи еднородна смес. Постепенно добавяйте пресятото брашно, сол и захар.
Използвайте гумена шпатула, за да добавите белтъците към получената смес. Постарайте се да запазите сместа пухкава - не трябва да е напълно гладка, но достатъчно, за да може да се излее.
Намажете формичките с масло и ги сложете в голяма тава. Напълнете тавата с вода, колкото да стигне до средата на формичките. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете около 25 минути.
Извадете кексчетата от фурната и проверете дали са меки и еластични. Махнете фолиото и ги върнете във фурната за още 15 минути, като засилите до 340 градуса.
След около 15 минути изстудяване, внимателно извадете кексчетата от формичките като използвате малък нож и ги изрязвате внимателно по краищата.


Valar morghulis и Сладки дни от мен!

Sincerely Yours 
Desislava 




Коментари

  1. Valar dohaeris!
    http://acupofteiated.wordpress.com/2014/05/03/sansa-starks-lemon-cake-and-balea-dusch-peeling-buttermilk-lemon/

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Модата през вековете:Част 1 Ренесанс и Тюдори

Модата е нещо, което винаги стремглаво се развива. Тя се мени презразличните времена и периоди от човешката история. Оформя се и се развива също така под влиянието на много фактори. Тъй като се интересувам много от история както вече споменах, у мен се зароди идеята да прочета и науча повече за модата през вековете. Винаги ми е било интересно какво се е носело в предишните епохи, какви са били жените тогава, как са изглеждали. От дълго време се канех да започна да се занимавам с това и много ми се искаше да разуча специално за женската мода в различните времеви периоди-Средновековие, Ренесанс, Ново Време и т.н.
Основните източници, които ще използвам са главно чуждестранни интернет сайтове посветени на модата. С интерес откривам, че има много такива блогове и сайтове, в които хората интересуващи се от тази тема споделят своите знания.  Има доста различни източници. За мен е много вълнуващо да се захвана с това и започвам с голям ентусиазъм. Това „проучване” се оказа много приятно заним…

Грижа за косата

                                             Грижа за косата
Грижата за косата си е цяла наука ако питате мен. Понякога е голямо лутане докато намериш правилните продукти. Всичко зависи от типа коса, цвета, структурата на косъма, формата на подстригване и още много, много неща. Тази публикация ще посветя на любимите ми продукти за коса, които съм ползвам в момента и които харесвам за косата си. Аз изключително много експериментирам с продукти за коса-къде успешно, къде не. Като се замисля може би косата е нещото да което най-много се грижа във визията си. Нека на първо място уточня каква е моята коса, а след това и грижите, които полагам за нея.



Естественият цвят на косата ми е тъмно кестеняв-почти черен. Гъста е, бухнала, косъма ми е плътен, твърд и лесно се поддава на обработка. Имам права коса, но често се чупи на най-различни места. Дължината както ще видите и на снимките и някъде до гърдите. Подстгригвам я на всеки 2-3 месеца с по 2-3 см. Обожавам дългите коси, но в моментът в който м…

Моят Коледен маникюр

Здравейте и за много години!



 Празниците вече минаха и тъй като тогава нямах никакво време да пиша сега дойде моментът да покажа няколко от маникюрите, които си направих покрай коледните и новогодишни празници.  Започвам с коледния ми маникюр. 
На Коледа разбира се маникюрите ни трябва да се колкото се може по-празнични и бляскави.  Аз заложих на червено с бляскави частици-от серията на Golden rose rich color  45-прекрасен червен цвят, с бляскави частички, който ми стана любим и доста често се лакирам с него.  Тази серя на Голден Роуз е с онези по-широрки четки, които за мен са много удобни и нанасям лак в пъти по-бързо отколкото със стандартните по-тесни четки. 
Това е нюанса. 

Тези макси четки са наистина много удобни. Нанесох 2 слоя от този лак. Пред това разбира се основа-ползвам за основи и топове тези на Перфект. Винаги съм била доволна от тях. 
Това е маникюрът. Много празничен, една идея по-кичозен и весел, отколкото исках да е. 

Използвах бял тънкописец на Nail art - Golden …