Пропускане към основното съдържание

Кейт Мидълтън:Една съвременна Пепеляшка

Повреме на една от сесиите си в университета имахме за задача да напишем курсова работа по предмета „Изграждане на имидж”. Тъй като много харесвам Кейт Мидълтън още от началото бях решила, че ще пиша за нея. Нейната история, нейният път са вдъхновяващи. Това, което се случи на нея е мечтата на всички момичета.
Интересно ми беше да проследя биографията й, и да се задълбоча повече в начинът по който е изграден нейният образ в медиите.
Ще се радвам да ви бъде интересно и да научите нещо повече за нея от този материал.

    Кейт Мидълтън-една съвременна Пепеляшка


   Резюме


“Един ден Сивата мишка проплакала пред Хамстера: “Не е честно, мен всички ме преследват, замерят ме с каквото им падне, гнусят се от мен. Теб те обичат, глезят те, отглеждат те в клетка в хола, за да ти се радват и да се хвалят пред гостите си с теб. Как да се отърва от тази несправедливост?”. Хамстерът изгледал високомерно Сивата мишка и отсякъл: “Вземи си имиджмейкър!”.
Що е имидж?
Имиджът е сложно, събирателно понятие и е съчетание на цял спектър от количествени и качествени характеристики на продукта или фирмата. Тяхното взаимно проникване е в основата на изграждане на цялостен образ – имидж.
Целта при създаването на всеки продукт е да се характеризира с добър, висок имидж, т.е. с позитивен образ. От друга страна, комуникативната политика е насочена към достигането на зададения образ до получателя.
За поддържането на приемлив за потребителя образ е необходим анализ на спектъра от критерии, които го изграждат – туширане на негативните страни, усъвършенстване и налагане на нови вкусове, изисквания, т.е. възпитание на обществото така, че положителния имидж да се утвърди на ново, по-високо стъпало. Под влияние на външните фактори, при взаимодействието си с тях, при собствената си еволюция, имиджът търпи изменения. Често нещо, което е било с позитивен имидж вчера, днес се оказва остаряло и с помръкнал имидж, което налага непрекъснати комуникации с потребителите. Комуникацията пък, от своя страна трябва да изгражда позитивен имидж и да го поддържа.
Имиджът е съвкупност от черти, насочващи вниманието върху най-добрите и привлекателни качества на организацията, компанията, корпорацията, като едновременно с това включва и механизмите, нейния мениджмънт за повишаване на нейната оценка и авторитет сред потенциалните потребители.
Имиджът съществува в съзнанието на публиката като поток от информация, който провокира образна и емоционална реакция. Неговото формиране се извършва спонтанно, неусетно в публиката (обществото) и целенасочено, чрез каналите на възприятие – визуално въздействие, вербално (речта в широкия смисъл), събитийно и контекстно.
Изграждането на имиджа е сложен процес. Създаването на желания образ е възможно само при наличие на обективни, реални предпоставки, т.е. при рационално използване на комуникациите от предприятието. Действията за оформянето на имиджа са много важни, те целят да усъвършенстват създадения вече образ, да го изградят отново, да го “гланцират” и да го представят на публиката по най-добрия начин в подходящото време. Усилията и на най-добрите имиджмейкъри биха били безполезни, ако не се основават на реалните особености и актуални изисквания.

Имиджът е толкова силен и реален, че създава една втора реалност, което има определящо влияние в процеса на вземане на решения от индивида или част от обществото. Известно е, че човешкото съзнание притежава свойството да действа при недостатъчна информация за даден конкретен обект. То обработва не само наличните представи, резултат на актуално въздействие, но и следите, останали от минали въздействия върху него и от влиянието на други членове на обществото.
        

      Пътят от университета Сейнт Андрюс до Бъкингамския дворец 

Катрин Елизабет Мидълтън е родена на 9 Януари 1982 г. в градчето Рединг, графство Бъркшър, Англия в семейството на Майкл Франсис Мидълтън и Карол Елизабен Голдсмит. Катрин или Кейт, както я наричат е най-голямото от трите деца в семейството. Бащата на Кейт е авиодиспечер, а по-късно работи като пилот, а майка й е стюардеса. Семейство Мидълтън няма благороднически произход.
 През 1987г. фамилията основава фирма за кетъринг Party Pieces, занимаваща се с доставка на храна и украса за партита и различни събития. Така семейството натрупва значително състояние. А този бизнес постепенно превръща родителите на Кейт в милиардери.
Кейт получава своето първоначално образоване в училището Сейнт Андрюс в град Панбърг.След това завършва колежът Марлбъро, а после изучава история на изкуството в престижният университет Сейнт Андрюс, във Файв, Шотландия където учи и принц Уилям. Там двамата се запознават и започват своята връзка.
„Кой би повярвал, че една свалка между колеги в университета може да прерасне в кралска сватба? Това не се случва само в приказките, а е реалната история на избраницата на  британския престолонаследник.“
Връзката между Кейт Мидълтън и принц Уилям започва през вече далечната 2002г. За първи път двамата се срещат предишната година през септември когато се преместват във Файв, Шотландия. За пръв път Кейт привлича погледа на Уилям на благотворително модно ревю през март 2002г. в универститета.
Известно е, че принцът дава £200, за да гледа красивата студентка от първи ред. През ноември 2004г. за първи път се появява тяхна снимка в медиите вече като официална двойка. Съвсем скоро става ясно, че принцът е доста влюбен в Кейт, с която прекарва няколкко уикенда в отдалечената хижа на Кралицата в Балморал. И двамата правят всичко възможно отношенията им да останат далече от чужди очи. На следващата година двамата отново прекарват ски-ваканцията си заедно. Въпреки предположенията, че Кейт ще присъства на сватбата на принц Чарлс и Камила Паркър-Боулс, бъдещата принцеса не е сред поканените. Уилям се възползва от случая и слага край на слуховете около евентуален годеж с Кейт. На въпроса на журналист „Задава ли се още една кралска сватба?”, той отговаря красноречиво „Не”.
Кейт бързо се запознава с кралския двор. През май 2006 тя присъства на сватбата на дъщерята на Камила. Тогава е и първото появяване на Уилям и Кейт заедно  на семейна сватба и знак за хората, че тя важна част от живота на принца.
През юни 2005 Уилям и Кейт завършват университета „Сейнт Андрюс”.
След церемонията по дипломирането Уилям и Кейт заедно със семействата си се забавляват на празничен обяд. Оттам насетне нищо не е същото. Като студенти влюбената двойка се наслаждава на уединение, което свършва с дипломирането им. Кейт успява да стане близка с брата на Уилям, Хари и приятелката му по време на игра на поло.
 Присъствието на Кейт до Уилям разпали медиите и слуховете за годеж, особено след като се появиха сравнения между елегантния й стил с този на Даяна. Внезапно Кейт  се превръща в любимка на папараците и ежедневието им с Уилям е под непрекъснато наблюдение.
На 14 април 2007 вестник „Сън“ излиза с ексклузивната новина, че Уилям и Кейт Мидълтън са се разделили. Темата набързо е подхваната и от други медии като BBC. Според разпространената от медиите версия Кейт и  Уилям са се разделили по време на ваканция в швейцарския курорт Цермат.
От Кларънс Хаус обаче отказват да дадат официално изявление с мотива, че не коментират личния живот на принц Уилям. Междувременно в медиите не престават да излизат спекулативни материали около причините за раздялата, които често се основават на съмнителни, анонимни източници от приятелския кръг на принца и Мидълтън. „Сън“ цитира близък приятел на принца, според когото Кейт е почувсвала липса на достатъчно внимание от страна на Уилям. Вестникът подчертава, че принцът е прекарал известно време с друга жена и че той, тогава на 24г.се е почувствал твърде млад, за да се жени.
В една статия вестник „Дейли Мейл“ изтъква, че в кралския двор не са искали Уилям да прибързва с официални изявления за евентуален годеж и че принцът е предпочел военната кариера пред преждевременния брак. Вестникът съобщава, че един от приятелите на принца го е посъветвал да подходи по-небрежно към отношенията си с Кейт. В статията се предполага, че Кейт е очаквала твърде много в желанието си Уилям да демонстрира по-сериозно привързаността си към нея.

През юни 2007 се появяват съобщения за сдобряване, но Кейт и Уилям заявяват, че са само добри приятели. Двамата обаче се появяват заедно на много публични събития и много медии предполагат, че те са изгладили отношенията си. Мидълтън е с Чарлс и Уилям по време на лов в Балморал и придружава Уилям на сватбата на братовчед му Питър Филипс, въпреки че самият принц отрича това. През април 2008 г. тя присъства на награждаването на Уилям в Кралския военновъздушен колеж Крануел, а на 16 юни Кейт е заедно с кралското семейство на церемонията по удостояването на Уилям с Ордена на жартиерата. През август 2007 Уилям завежда Кейт на почивка на Сейшелските острови и веднага плъзват предположения, че тя вече е получила ключовете за Кларънс Хаус. За да си осигурят спокойствие, наемат цяла курортна местност и се подвизават под фалшиви имена – Мартин и Роузмари. Уилям и Кейт не се сгодяват, но първата й среща с Кралицата след раздялата гръмва в пресата. „Уилям сподели, че почивката с Кейт на Сейшелските острови в била идеална, защото са били само двамата.”

През юни 2008 изчезват всякакви съмнения относно бъдещето на Кейт. Тя присъства на церемонията по връчването на Ордена на жартиера на Уилям, който става хилядният човек, удостоен с тази чест. Застанала до Камила, е очевидно, че Кейт е приета напълно в кралския двор.
Кейт е неотлъчно до Уилям на завършването на курс за напреднали в обучението си за пилот на хеликоптер пре януари 2010.
9 месеца по-късно момичето на Уилям се превръща в бъдещата му съпруга. Хората не спират да се учудват колко влюбени изглеждат заедно. Това, което никой не знае, е че Уилям и Кейт вече са се сгодили по време на пътуване до Кения. Следващия месец това вече не е тайна за никого.

На 29 април 2011г. се случва най-голумото и най-коментираното от всички световни медии събитие-Кралската сватба на Уилям и Кейт. Двамата се венчеват на приказна сватбена церемония в Уестминстърското абатство.
Тази сватба се превръща в най-обсъжданото събитие не само на острова, но и в целия свят.  Сватбота разбира се става обект на различини анализи и спекулациии от страна на медиите. Нясои специалисти дори я разглеждат кат една истински успешна пи ар акция. И в това разбира се няма нищо чудно.

Медиите публикуват тонове информация, дават се различни цифри и факти около сватбата. Известен е броят на гостите 1900. Това са само близки приятели на кралското семейство. Сред тях има и двама блъгари-Симеон Сакскубурготски и съпругата му Маргарита. Сватл.бата събира особи със синя кръв от целият свят, включитлено и султанът Бурней. Присъствието на звезди за събитието бе ограничено. Там бе е певецът сър Елтън Джон, не само защото е рицар, но и защото е близък приятел на кралското семейство. Дейвид и Виктория Бекъм също не са пропуснати, като те можем да кажем, че те бяха единствените представителите на Калифорния и Лос Анджелис. Две рози с имената на принц Уилям и годеницата му Кейт Мидълтън бяха посадени в кралския парк Уиндзор. Катрин е роза е прасковен розов цвят и сладък аромат. А тази на принца е наситено червена. Розите са били засадени в отделни лехи.


Кейт Мидълтън и принц Уилям – да не забравяме, че те са просто двама влюбени, които трябва да спазват куп правила, освен просто да бъдат щастливи. Разбира се след това следват догатки и за сватбеното им пътешествие. Изобщо интересът на медиите към тях е огромен.
Анализ на образа на Кейт Мидълтън на базата на публикации в интернет
КАК БРИТАНСКОТО КРАЛСКО СЕМЕЙСТВО ОТНОВО СТАНА COOL
Едва ли е случайно тръдението, че Кейт Мидълтън е златна мина за имиджа на кралското семейство.
След трагичната смърт на принцеса Даяна, разбити бракове, раздели, скандали кралското семейство е изглежда вече позабравено, поостаряло, застрашено от скандалите, от опетняване на репутацията и имиджа му. К
ак да се спаси неговият имидж,  как да се подобри репутацията му?
Естесвено с появата на нещо ново, с появата на нов образ-красивата, нежна Кейт, обикновеното момиче, което среща принцът и се влюбва в него, а после идва прекрасната сватба и всичко се нарежда като по план. Кейт е вече част от кралското семейство.
Монархията е имала неистова нужда от нещо, което отново да я издигне от пепелта, да покаже, важността на традициите, повелите, които тя носи, това, което винаги я е съхранявало пре вековете.
„Кралското семейство далеч не е мухлясала реликва от миналото. Днес то изглежда е готино (cool)“.
Неоспорима заслуга за подобряването на имиджа на кралското семейство е безспорно новото поълнение в него-Кейт Мидълтън.
Един от водещите пиар специалисти във Вликобритания дори коментира, че пормяната на имиджа на кралското семейство е изумителна.Самата сватба на Уилям и Кейт е един от най-умелите ходове на кралската фамилия в стъпките към по-долър имидж. Това събитие дава тласъкът към положитлената промяна. Синът на престолонаследника на британският престол се омъжва за „момиче от народа“? Не е ли това истинска сензация?  Всичко около младата двойка предизвиква небивал интерес. В денят на сватбата в Лондон настъпва истинска истерия. Това е нещо ново, нещо положително за кралското семейство.
Позитивното отразяване в медиите на кралските особи – дори тези, които невинаги са се наслаждавали на топли отношения с пресата – продължава да процъфтява.

След всички тези години на скръб, сканадали, мистерииете около смъррта на принцеса Даяна, драмите, около кралската фамилия Кейт и Уилям носят един нова заряд, едно ново отношение. Нещата са по-спокойни, по-открити, не толкова драматачни. Кейт и Уилям са млади, влюбени и отлично представят британската монархия. Те са ново поколение кралски особи и всички са запенени от тях. Хората ги харесват и се интересуват от живота им. Медиите не пропускат нито една тяхна стъпка. Кралские особи вече изглеждат по-земни, по-близки од хората. Ето какво казва Бокоровски по въроса за списание PR WEEK":Аз съм много, много впечатлен", коментира Борковски. "Списание PR Week ме пита коя според мен е най-добрата кампания и две поредни години аз посочвах управлението на имиджа на кралското семейство."

Разлира се долрият имидж на кралското семейство е не просто случайнтост, а вероятно е плод на изключително големи усилия на кралските пи ар специалисти и имиджмейкъри. 

Една кралска особа, каквато е Кейт Мидълтън трябва да бъде представена само в добра светлина, за да изпъкнат нейните достойнства,качества. Публиката трабва да я види в най добрата й светлина.

Кейт Мидълтън- Госпожица съвършенство


Дали наистина Кейт заслужава това определение. Доколко съвършена изглежда тя? Многобройни са публикациите в пресата и интерент за нейният стил, визия, за това как се дръжи в обществото. Но как едно обикновено момиче се превръща в принцеса?

Със сигурност пътят на Кейт от обикновената студентка до херцогинята на Кеймбридж е дълъг и труден.
Обръзът, който медиите й създават е образ на нежна, земна, стилна жена, която винаги изглежда блестящо и в същото време е обикновена. Друго, което постоянно се коментира е нейната естествена красота. Тя винаги носи класически дрехи, много лек грим и съвсем семпла прическа. Залага на естевена визия и чар. Постонно се подчертава, че тя е обикновено момиче, от обикновено семейство. Тя е чаровна и земна и това се харсва на хората.

Винаги усмихната, независимо от времето, Кейт енергично хвърли бутилка с шампанско на церемонията по пускане на вода на спасителен кораб в Уелс, очарова събралата се тълпа при посещението си в Сейнт Андрюс, шотландския университетски град, където се запозна с Уилям, и обръща палачинки в Белфаст.
През цялото време Кейт запазва имиджа си на нормално момиче, което случайно се е влюбило в принца.
Тя е красива, но плашещо, има слаба, но спорнта фигура, облича се по-скоро сротно-елегантно, отколкото по висшата мода, умна е, занимава се с баготворителност, което е зъдлжително за кралска особа като нея.
Братовчедката на принца Зара Филипс я нарича "госпожица Съвършенство", а таблоидите изтъкнаха факта, че тя почти не е работила през живота си и й дадоха прякора "Уейти Кейти" (Чакащата Кейти), обвинявайки я, че просто чака да получи пръстен на ръката си.
След завършването на университета Кейт работи за производител на дрехи, след което постъпва в компанията на родителите си, където се задържа за кратко.Писателят Андрю Мортън, който разказа за нещастния брак на Даяна в книгата си от 1992 г. "Даяна: Нейната истинска история", смята, че Кейт има много какво да предложи, но нейната личност ще се разкрие пред публиката с течение на времето.
Кейт изглежда забавна, изтънчена, винаги е усмихната, елегантна, но в същото веме е съвесм нормално момиче. Тя е просто бузупречна!Както  изгледжа създаденият й имидж работи не само за нея, но и за кралсокото семейство.

Sincerely yours
Desislava 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Модата през вековете:Част 1 Ренесанс и Тюдори

Модата е нещо, което винаги стремглаво се развива. Тя се мени през различните времена и периоди от човешката история. Оформя се и се развива също така под влиянието на много фактори. Тъй като се интересувам много от история както вече споменах, у мен се зароди идеята да прочета и науча повече за модата през вековете. Винаги ми е било интересно какво се е носело в предишните епохи, какви са били жените тогава, как са изглеждали. От дълго време се канех да започна да се занимавам с това и много ми се искаше да разуча специално за женската мода в различните времеви периоди-Средновековие, Ренесанс, Ново Време и т.н. Основните източници, които ще използвам са главно чуждестранни интернет сайтове посветени на модата. С интерес откривам, че има много такива блогове и сайтове, в които хората интересуващи се от тази тема споделят своите знания.  Има доста различни източници. За мен е много вълнуващо да се захвана с това и започвам с голям ентусиазъм. Това „проучване” се оказа много п

Незаменими продукти:Шампоаните на "Здраве"

Здравейте! Днешната ми публикация ще бъде за един любим мой продукт за грижа за косата, а именно шампоан Здраве Актив. Реших да му посветя отделна публикация, защото смятам, че си заслужава да се пробва и, защото от доста време не бях попадала на такъв добър продукт на такава цена и с такова качество, който изпълни всички неща, които обещава. Искам да уточня, че използвам тези шампоани от доста време вече и затова представата ми е обективна, но все пак подчертавам, че това се отнася само до моята коса и моите нужди. Пробвала съм всякакви шампоани-и скъпи и много ефтини. Единствените три продукта, на които се връщам многократно са шампоаните на Здраве Актив , серията на Клоран с китайски божур и един медицински шампоан на Юсерин Dermocapiliare , за който по-нататък ще направя ревю. Правила съм си много експерименти и съм пробвала всякакви марки на пазара. Но това са трите шампоана, които идеално пасват на косата ми и удовлетворяват нейните нужди. Имам много чувствителен скалп и

Модата през вековете:Част 2:Рококо и епохата на Мария - Антоанета.

Здравейте, прекрасни!  Навън е доста студено и зимно, но на мен ми е пъстро и цветно, затова съм подготвила и една цветна, кичозна, розово-бонбонена и екстравагантна публикация, която ми беше много приятно да напиша. Запитвали ли сте се някога какви са били жените в миналото, как са се грижили за себи си, а как са се обличали? Харесвате ли костюмните драми, огромните обемни рокли и прическите в рококо стил? Ако се интересувате от историята и модата през различните епохи, днешната ми публикация е за вас и ще се радвам ако ви хареса и внесе хубаво настроение и разнообразие в деня ви. И така, ще става дума за мода, кринолини, прически през тази така пъстра и авангардна сама по себе си епоха на рококо. През XVIII век във Франция и на други места в Европа възниква промяна в културата и начина на живот в европейското общество. Започва епохата на Просвещението.   Просвещение:   Интелектуално движение в европейската философска и политическа мисъл и в