Пропускане към основното съдържание

"Брауни"

                                         „Брауни”

Здравейте! В този мрачен, хладен и мъглив ден ще ви представя един сладкиш, който си приготвих вчера следобет.
Какво по-хубаво от нещо сладичко по това време.?
Тази рецепта беше написана на гърба на пакетчето с какао Йоткер, което си купих онзи ден за да си правя сладкиши. Излезе доста сполучлива. Това е кекс, който обаче ще нарека „брауни”, защото прилича точно на такъв вид сладкиш.
Публикувам рецептата с единствената забележка, че може да добавите малко повече захар в сместта. Аз спазих точно количствата, но може би  ако се получи една идея по-сладко ще е по-добре.

Рецепта:





Необходими продукти:

200 гр масло
200 гр захар
40 гр какао/самото пакетче е 50 гр/
125 мл прясно млако
3 средно големи яйца
160 гр пшенично брашно
1 пакетче бакпулвер
70 гр смлени орехови ядки/аз май сложих повече, с повече става много по-хубаво/

Начин на приготвяне:
Маслото, захарта, предварително пресятото какао и млякото се смесват в подходящ за варене съд. Аз използвах една средно голяма тенджера. Така получената смес се слага да заври при непрекъснато бъркане и се оставя 3 минути да ври, след което се отстранява от котлона за да изстине. За глазурата се отделят 175 мл от сместта-ако се затруднявате с тези мерки, не е необходимо чак толкова да е точно, аз използвах една кафена чаша и малко за глазурата.
Отдеяме белтъците от жълтъците. Трите белтъка се разбиват на сняг с 2 с.л. захар. Трите жълтъка се разбиват с миксер на ниска степен, като към тях постепенно се прибавя каковата смес.
Пресятото с бакпулвер брашно и ореховите ядки се объркват добре към сместта, след което се добавят внимателно и разбитите белтъци.
Тестото се изсипва в намаслена, покрита с хартия за печене тава. Сладкишът се пече в долната половина на предварително загрята фурна на 180 градуса. Пече се около 35 минути. След като сладкишът истине, глазурата се разпределя равномерно върху него с помощта на шпатула.Преди сервиране се охлажда сладкиша. Колкото е по-студен и колкото по-престои става по-вкусен.


                                       


 Р. S. Още нещо, което ще добавя-тъй като сладкиша има глазура можете да го печете не във форма за кекс/както направих аз/, а в някаква друга квадратна или правоъгълна форма-защото ще е по-подходящо. Аз не знаех това, но ме светнаха, все пак още съм в процес на учене и експерименти.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Модата през вековете:Част 1 Ренесанс и Тюдори

Модата е нещо, което винаги стремглаво се развива. Тя се мени през различните времена и периоди от човешката история. Оформя се и се развива също така под влиянието на много фактори. Тъй като се интересувам много от история както вече споменах, у мен се зароди идеята да прочета и науча повече за модата през вековете. Винаги ми е било интересно какво се е носело в предишните епохи, какви са били жените тогава, как са изглеждали. От дълго време се канех да започна да се занимавам с това и много ми се искаше да разуча специално за женската мода в различните времеви периоди-Средновековие, Ренесанс, Ново Време и т.н. Основните източници, които ще използвам са главно чуждестранни интернет сайтове посветени на модата. С интерес откривам, че има много такива блогове и сайтове, в които хората интересуващи се от тази тема споделят своите знания.  Има доста различни източници. За мен е много вълнуващо да се захвана с това и започвам с голям ентусиазъм. Това „проучване” се оказа много п

Незаменими продукти:Шампоаните на "Здраве"

Здравейте! Днешната ми публикация ще бъде за един любим мой продукт за грижа за косата, а именно шампоан Здраве Актив. Реших да му посветя отделна публикация, защото смятам, че си заслужава да се пробва и, защото от доста време не бях попадала на такъв добър продукт на такава цена и с такова качество, който изпълни всички неща, които обещава. Искам да уточня, че използвам тези шампоани от доста време вече и затова представата ми е обективна, но все пак подчертавам, че това се отнася само до моята коса и моите нужди. Пробвала съм всякакви шампоани-и скъпи и много ефтини. Единствените три продукта, на които се връщам многократно са шампоаните на Здраве Актив , серията на Клоран с китайски божур и един медицински шампоан на Юсерин Dermocapiliare , за който по-нататък ще направя ревю. Правила съм си много експерименти и съм пробвала всякакви марки на пазара. Но това са трите шампоана, които идеално пасват на косата ми и удовлетворяват нейните нужди. Имам много чувствителен скалп и

Модата през вековете:Част 2:Рококо и епохата на Мария - Антоанета.

Здравейте, прекрасни!  Навън е доста студено и зимно, но на мен ми е пъстро и цветно, затова съм подготвила и една цветна, кичозна, розово-бонбонена и екстравагантна публикация, която ми беше много приятно да напиша. Запитвали ли сте се някога какви са били жените в миналото, как са се грижили за себи си, а как са се обличали? Харесвате ли костюмните драми, огромните обемни рокли и прическите в рококо стил? Ако се интересувате от историята и модата през различните епохи, днешната ми публикация е за вас и ще се радвам ако ви хареса и внесе хубаво настроение и разнообразие в деня ви. И така, ще става дума за мода, кринолини, прически през тази така пъстра и авангардна сама по себе си епоха на рококо. През XVIII век във Франция и на други места в Европа възниква промяна в културата и начина на живот в европейското общество. Започва епохата на Просвещението.   Просвещение:   Интелектуално движение в европейската философска и политическа мисъл и в