Пропускане към основното съдържание

Книга на месец Ноември:"Императрица Сиси-мечта за любов"

   Елизабет Баварска. Модерната модна икона и жената                                             изпреварила времето си


Искам да изкажа впечатленията си от една прекрасна книга, която имах удоволствието да прочета този месец. Автоматично я определям като „Моята книга за месец наември”, защото е наистина интересна и определно си заслужава да бъде прочетена от всички почитатели на подобен жанр книги, а пък и не само.

През последните месеци прочетох много книги и все в тематиката на любимите ми Тюдори. Но тази книга е за една съвсем различна епоха и за съвсем различна героиня-но също толкова впечатляваща и интересна.

Книгата на  Габриеле Мари Кристен „Императрица Сиси-мечта за любов” разказва драматичната и пълна с обрати история на така познатата ни баварска принцеса Сиси, която се омъжва за австрийския император Франц Йозеф и става императрица.
Не зная дали сте запознати с историята и биографията на Сиси, но ако ви стане интересно можете да прочетете за нея. 

Книгата е част от поредицата „Известни жени в историята” на ИК „Емас” и е сравнително нова на книжния пазар.
Досега не съм чела други романи от тази авторка и тъй като не я бях чувала не знаех изобщо какво да очаквам от книгата и дали ще ми се хареса. 

Накратко историята на принцеса Елизабет Баварска е завладяваща, безкарйно любопитна и интересна. За Сиси се твърди, че е била найк-красивата жена за времето си и една от най-често рисуваните кралски особи. Тя е красива, свободомислеща, умна и ексцентрична. Тя е тайнствена, свърхчувствителна и  много емоционална, често депресивна личност и на моменти меланхолична. 

Коя е Сиси? Тя има много лица-на нещастно момиче в свирепия свят на кралските интриги и безбройни церемониали, мечтаеща единствено за любов, чувствителна параноичка или една безкрайно суетна  „робиня на красотата”. Сиси е всъщност всичко това-една доста интригуваща и интересна историческа личност.


Романа проследява живота от деството до самата й смърт/-тя умира при доста странни обстоятелства, прободена с пила от италиански анархист по време на разходка с придворната си дама по крайбрежния булевард на Женева/.

Елизабет Амалия Евгения Вителсбах е родена на връх Коледа на 24 декември 1837 година в Мюнхен, Бавария. Тя е дъщеря на Херцог Максимилиян Йозеф и принцеса Людовика Баварска. Детстовто й преминава в замъка Посенхофен, където израства под строгия надзор на майка си заедно със сестрите и братята си. От малка получава галеното име Сиси, с което остава в историята.

 Заедно с по-голямата си сестра Елена и майка си Сиси посещава курорта Бад Ишъл където според уговорена среща по-голямата й сестра трябва да впечатли австийския император. Тя е била гласена за негова бъдеща съпруга и техният годеж е бил предварително уговорен между майките им.

Младият император обаче е впечатлен от Сиси и се влюбва в нея още когато се срещат-тогава тя е едва на 17 години.
Не след дълго тя се сгодява за императора и в последствие става новата императрица на Австрия когато на 24 април 1854 година двамата се венчават.

Тя е импулсивна натура, весела и жизнерадостна и много енергична. Омъжва се много млада -по сегашните разбирание и трудно се адаптира към строгия дворцов етикет и още от съвсем малка е принудена да се понесе тежестта на австрийската корона.
В книгата животът й като императрица е описан като нещастен. Тя мечтаела за свобода, а е била ограничавана от постоянни официалности и изисквания. Отношенията й с ерцхерцогиня София-нейната свекърва са били много обтегнати.
Сиси се разкъсва между ролята си на майка, съпруга и императрица. Тя е нежна и много чувствителна, ранима и крехка, не харесва тълпите, предпочита природата и усамотението, обича животните и е страстен ловец и ездач.


Императрицата е била много ексцентрична и се превръща в истинска сензация в Европа-целият свят говори за нея, за красотата й, за небикновено красивата й коса, за странните й привички, за способността й да влияе на съпруга си, за ума й и любовта й към спорта и ездата.
Авторката описва принцеса Елизабет като много чувствителна жена, страняща от шумотевицата на големия град, обожаваща морето и пътешествията, състрадателна и милосърдна към народа си и с остър ум.
Тя е била сред малкото жени опитващи се да прокарат своето политическо мнение-а това за онова време е било едва ли не нечувано. Тя е красива, тя е императрица, омъжена за един от най-великите владетели в Европа, но същевременно с това е нещастна, мечтае за обикновен живот и любов.


Художниците я изобразяват като съвършена млада дама, с прекрасна външност.

 Елизабет е била необикновена жена, жена изпреварила времето си, предусещаща новите промени и краха на монархическата система. 

Тя е държала изключително много на външния си вид. Бих я нарекла модната икона на 18 век. Поведението й, тоалетите й, влечението й към спорта и пътешествията са широко обсъждани на целия континент.
През повечето време Сиси избягва големият виенски двореци, живее почти разделена от съпруга си-тя постоянно пътува до далечни земи в търсене на разстуха и приключения и поради крехото й здраве и болестта на белите дробеве, която се предполага, че е имала.
Тя е имала нечовешки хранителен режим, спазвала е безумни диети, мерела се е всеки ден, записвала е стриктно мерките си. Не е хапвала почти нищо на закуска-"често се задоволявала само с едно сурово яйце и прясно изцеден плодов сок".
Освен това тя спортува много-имала е оборудван гимнастически салон, както в покоите си, така и във влака, с който пътувала.

 Всеки ден тя прекравала по 2 часа в езда, а утрините й започвали с хладка вана в 5 часа и продължавали с гимнастика.
Сиси е обичала много разходките сред природата и лова.


Елизбет Баварска е била известна с прекрасната си гъста и невероятна дълга коса. За нея се полагали особени грижи-миела я на всеки три седмици със смес от 30 сурови жълтъка и коняк, които нанасяла върху косата си с четка и престоявала 1 час, след което косата се измива с отвара от орехови листа и се напръсква с розова вода. Косите и са били разкошни, дълги до прасеца, в залтисто кестеняв цвят, лъскави и гъсти.

За да наподобят гъстотата и обема й моного от придворните дами и аристократки във Виена използвали изкуствени кичури, които прикрепяли в косите си, само и само да постигнат ефкта на нейната прическа.
За косата й се е грижела лична хризьорка, която взимала за услугите си баснословни суми и три часа на ден оформяла прическите й. Тя измислила известната и характерна за Сиси причиска- венец от плитки.
Сиси си правила и вани със зехтин. Тя е била истиски суетна дама!
Някои я определят като първата аноресксичка.
Талията й едва достигала 50 см, а за 1 и 72 см височина е тежала 48 кг!

Единствената й слабост са виенските сладкиши и баварската бира. Докторите естествено не са във възторг от режима на Нейно Величество. Единият от придворните лекари пише: "Императрицата често има пристъпи на кашлица. Нерядко е с повишена температура и се оплаква от физическа слабост. 

Въпреки своите неразположения тя от години не обядва (нима може да се нарече обяд поглъщането за няколко минути на сок от полусуров бифтек), а за закуска се задоволява само с чашка бульон, сурови яйца и няколко глътки порто. При това пуши, дори по време на разходките с карета."

При този безумен  хранителен режим не е никак чудно, че доста често е боледувала.
Сиси е била привърженик на спорта, ако питате мен-истинска спортна маниячка. Спортувала е най-често езда, ходела е пеша с часове. Към стаите й са били пригодени специални салони за масаж.

В книгата всичко това е описано много интерсно и повечето неща са исторически достоверни, след като направих бърза справка го установих.
Разбира се на жената в онова време се е гледало изключително като на средство за усигуряване на наследници и това дълбоко е тормозело младата принцеса.

Тя ражда две дъщери, едната от които умира в ранна възраст.
Постоянно е под строгото наблюдение на властната си свекърва, която всячески й противоречи и която дори не й позволява да се грижи за децата си.
След няколко години Сиси ражда син-Рудолф. Неговата история също е трагична-версията е, че се самоубива заедно със своята любовница когато е още съвсем млад на около 20 години. Според това, което четох той също е бил психически лабилен и крайно чувствителен.
През цялото време когато четох книгата имах чувството, че Сиси е била истински нещастна въпреки живота, който е имала. Тя е била жена, която не принадлежи на своето време .Съпругът й я обожавал, известните художници се надпредварват да я рисуват, вестниците са пълни със стаии за нея и тя е била много модерна и еманципирана жена, която е притежавала свободолюбив дух и открито се противопоставяла на норми, остановени с векове, с което е предизвиквала смут и е скандализирала обеществото.

Тя е била класическа красавица-висока, стройна, с прекрасна коса, тъмни очи. Във Виена идват хора с надеждата да зърнат макар и само за миг легендарната хубавица. 

Франц Йосиф, който продължава да я обожава, й поръчва портрет след портрет. Нейните рисувани копия са навсякъде в покоите му - на статив до масата за хранене, по стените, шкафчетата и върху камината. На тях тя е ту с бална рокля и диамантени звезди в косите, ту в костюм за разходка, или пък с разпуснати коси, които стигат до коленете й.

С портретите обаче в един момент се приключва. Поредното доказателство, че тя е била страшно суетна е и факта, че отказва да се снима и да позира за портрети когато навършва 30 години-искала е да остане в историята завинаги млада 

.Когато забелязала, че по лицето й се прокрадват първите издайнически бръчки и, че то не е така гладко и елестично както преди тя започва да носи черни вояли и навсякъде се появява с тях.
    
      

И това ако не е суета-здраве му кажи!
 Австрийската императрица Елизабет Амалия Евгения Вителсбах известна като Сиси била обсебена от манията по собствената си красота. 

Специална фризьорка сресвала косите й всекидневно по няколко часа като всеки паднал косъм се събирал в сребърен съд и бил показван на императрицата. Ако космите били повече, Сиси изливала неудържим гняв върху фризьорката си. 

Поддържането на фигурата с цената на изморителни диети било другото, което непрестанно измъчвало Елизабет. Тя винаги държала килограмите си под 50кг. 

Храната й се състояла главно в портокали, мляко, осолен суров яйчен белтък и понякога сладолед от диви теменужки. Рецептата за него и до днес е запазена марка за имперската сладкарница „Демел”.

На 60 години императрицата среща по особен начин смъртта и напуска този свят. Излизайки от известен хотел в Женева на 10 септември 1898-а придружена от своята придворна дама, тя поема към парахода за Монтрьо. Облечена в черно, покрила лицето си с ветрило и пребиваваща в града под друго име, тя е спокойна. За съжаление не подозира, че точно в този момент към нея се приближава анархистът Луиджи Лукени, който мрази монархистите. Италианецът само с един точен удар забива в сърцето й специално подготвена пила с острие, дълго 8.5 сантиметра. След това избягва, но е уловен и предаден на полицията. Императрицата се изправя, а никой не забелязва пилата, дори на нея и се е сторило, че минувача я е ударил с юмрук. Тя смята, че е крадец, който се е опитал да й вземе часовника. След суматохата продължава по пътя си и се качва на кораба, но й прилошава. Когато лекарите откриват смъртоносното оръжие в гърдите й вече е късно. На ризата й има само капка кръв. 

Интересен е фактът, че докато е на гости на 9 септември, вечерта преди смъртта си, Елизабет казва на своята приятелка Ротшилд: „Бих искала душата ми да излети през мъничка дупчица в сърцето”

.Нейната мания по красотата и младостта били предвестник на онова, което станало норма век по-късно.”-и това наиситна е така, защото в поведението й откриваме много общо със съврмеенните момичета, които правят много жертви в името на красотата си.
Начинът й на живот е на една истинска модерна жена, жена от бъдещето.



 Най-популярният портет на Сиси е ето този: 



Това е и един от най-известните гоблени-"Принцеса Сиси"-подари ми го баба. Всеки път когато го погледна сякаш се пренасям в други времена. Обожавам го. Който го е шил или го е виждол знае колко е красив.

 

Книгата е наиситна страхотна и я препоръчвам на всеки, който харесва исторически романи или такива, посветени на известни жени-исторически личности. Определено романа се чете на един дъх и държи в напрежение.

 За тези, които не са толкова запознати с вълнуващата история на Сиси –както бях и аз докато не прочетох повече за нея, смятам, че ще се стори интригуващ и интересен. Пък и винаги е хубаво да научим нещо ново, за тази императрица, вълнуваща цяла Европа и за нейната история-тъжна, но и бляскава.
 Това беше за днес от мен! И какво по-хубаво в това мразовито и стwдено време от една интересна книга, прочетена до камината с чаша черевно вино. :) 




Коментари

Популярни публикации от този блог

Модата през вековете:Част 1 Ренесанс и Тюдори

Модата е нещо, което винаги стремглаво се развива. Тя се мени през различните времена и периоди от човешката история. Оформя се и се развива също така под влиянието на много фактори. Тъй като се интересувам много от история както вече споменах, у мен се зароди идеята да прочета и науча повече за модата през вековете. Винаги ми е било интересно какво се е носело в предишните епохи, какви са били жените тогава, как са изглеждали. От дълго време се канех да започна да се занимавам с това и много ми се искаше да разуча специално за женската мода в различните времеви периоди-Средновековие, Ренесанс, Ново Време и т.н. Основните източници, които ще използвам са главно чуждестранни интернет сайтове посветени на модата. С интерес откривам, че има много такива блогове и сайтове, в които хората интересуващи се от тази тема споделят своите знания.  Има доста различни източници. За мен е много вълнуващо да се захвана с това и започвам с голям ентусиазъм. Това „проучване” се оказа много п

Незаменими продукти:Шампоаните на "Здраве"

Здравейте! Днешната ми публикация ще бъде за един любим мой продукт за грижа за косата, а именно шампоан Здраве Актив. Реших да му посветя отделна публикация, защото смятам, че си заслужава да се пробва и, защото от доста време не бях попадала на такъв добър продукт на такава цена и с такова качество, който изпълни всички неща, които обещава. Искам да уточня, че използвам тези шампоани от доста време вече и затова представата ми е обективна, но все пак подчертавам, че това се отнася само до моята коса и моите нужди. Пробвала съм всякакви шампоани-и скъпи и много ефтини. Единствените три продукта, на които се връщам многократно са шампоаните на Здраве Актив , серията на Клоран с китайски божур и един медицински шампоан на Юсерин Dermocapiliare , за който по-нататък ще направя ревю. Правила съм си много експерименти и съм пробвала всякакви марки на пазара. Но това са трите шампоана, които идеално пасват на косата ми и удовлетворяват нейните нужди. Имам много чувствителен скалп и

Модата през вековете:Част 2:Рококо и епохата на Мария - Антоанета.

Здравейте, прекрасни!  Навън е доста студено и зимно, но на мен ми е пъстро и цветно, затова съм подготвила и една цветна, кичозна, розово-бонбонена и екстравагантна публикация, която ми беше много приятно да напиша. Запитвали ли сте се някога какви са били жените в миналото, как са се грижили за себи си, а как са се обличали? Харесвате ли костюмните драми, огромните обемни рокли и прическите в рококо стил? Ако се интересувате от историята и модата през различните епохи, днешната ми публикация е за вас и ще се радвам ако ви хареса и внесе хубаво настроение и разнообразие в деня ви. И така, ще става дума за мода, кринолини, прически през тази така пъстра и авангардна сама по себе си епоха на рококо. През XVIII век във Франция и на други места в Европа възниква промяна в културата и начина на живот в европейското общество. Започва епохата на Просвещението.   Просвещение:   Интелектуално движение в европейската философска и политическа мисъл и в