Пропускане към основното съдържание

"О, Суета-Твоето име е жена!"Твоя скъпа приятелка и вечна спътница:Суетата

О, Суета-твоето име е жена! –тези проницателни думи на великия Шекспир звучат съвсем откровено и истински днес в нашия съвременен свят, в който красотата е издигната на пиадестал. И трябва да признаем, че тези думи и в миналото и сега и за в бъдеще ще си останат все така актуални.
Някои казват, че суетата е любимят грях на жената. Не съм склонна да заклеймя това състояние на човешката душа единствено и само като грях.
Смятам, че суетата е стремежът на жената винаги да изглежда добре, тя е свързана както с представите ни за самите себе си, така и с това, какви желаем да се представим пред останалите.
Както казва Мери Бенет-героиня от Гордост и предразсъдъци  „Гордостта и суетата са две различни неща.,макар хората често да ги използват като синоними.Гордостта се отнася повече за това, което ние самите мислим за себе си;суетата-за онова, което искаме другите да мислят за нас. „
Тук смятам да се съглася с Мери. Имаме нужда да се чувстваме красиви. Когато застанем пред огледалото-нашият незаменим приятел, но и виден критик да харесаме това, което виждаме там.
Има много начини, по които можем да се почувстваме красиви. Не е толкова важно и дори да ни го казват. По-важното е да бъдем в хармония със себе си.
Представете си следната картинка:
Събота.Късен следобед. Стаята ви е в безпорядък-измъкнали сте целия гардероб, а гримове, червила, фон дю тени, моливи, дрехи и аксесоари са пръсната на всякъде. Вие се приготвяте за дискотека....
Постепенно изпадайки в истерия, че все нещо от външния ви вид не е наред-косата няма обем, червилото не е достатъчно ярко, нямате подходящи обувки за тази рокля? И каво ли още не.
Има нещо вълшебно и тайнствено, нещо еуфорично в този момент, в този приятен хаос и какафония. Коя от вас не е изпадала в подобна ситуация?! Това е далеч от хармонията нали?!
Не мисля, че има такава жена.
Стремежът за красота и постигането й по всички възможни начини не е чужд на  никоя жена. А някои дори прекаляват. В съвремието ни си мисля, че красотата се изопачава до голяма степен и в това понятие вече се влагат съвсем различни представи. Тук бих могла да поговоря повече за „изкусвената красота”-аз така я наричам/разбирайте оранжев тен, нактопластика, екстеншъни, татуировки в голямо количество, коригиране на някои части от тялото без да има нужда/ и всяккави подобни вманиячавания, които правят жените днес да изглеждат като клонинги. Но нека не се отклоняваме-това е друга тема.
Разкрасяването  е чисто женска териотория. Има толкова много неща, които можем да направим за себе си за да изглеждаме и да се чувстваме добре. И те не бива да ни довежсдат да крайности.
Идята за суетата може да доведе до много и най-разнообразни дискусии.
Лично аз смятам, че суетата не е нещо лошо. Нито пък нещо добро.
 По-важното е да се стремим съм красота, но да не изпада докрай в плен на суетата!
Избрах за име на сайта си „Панаирът на суетата”, защото той ще бъде запазена женска територия, показваща чисто женски идеи, слабости, стремежи и вдъхновения. Името е мащабно, познато и звучи гръмко и помпозно.
Но понякога целият ни живот е Панаир на суетата.!

Sincerely yours
Desislava

Коментари

Популярни публикации от този блог

Модата през вековете:Част 1 Ренесанс и Тюдори

Модата е нещо, което винаги стремглаво се развива. Тя се мени презразличните времена и периоди от човешката история. Оформя се и се развива също така под влиянието на много фактори. Тъй като се интересувам много от история както вече споменах, у мен се зароди идеята да прочета и науча повече за модата през вековете. Винаги ми е било интересно какво се е носело в предишните епохи, какви са били жените тогава, как са изглеждали. От дълго време се канех да започна да се занимавам с това и много ми се искаше да разуча специално за женската мода в различните времеви периоди-Средновековие, Ренесанс, Ново Време и т.н.
Основните източници, които ще използвам са главно чуждестранни интернет сайтове посветени на модата. С интерес откривам, че има много такива блогове и сайтове, в които хората интересуващи се от тази тема споделят своите знания.  Има доста различни източници. За мен е много вълнуващо да се захвана с това и започвам с голям ентусиазъм. Това „проучване” се оказа много приятно заним…

Модата през вековете:Част 2:Рококо и епохата на Мария - Антоанета.

Здравейте, прекрасни!  Навън е доста студено и зимно, но на мен ми е пъстро и цветно, затова съм подготвила и една цветна, кичозна, розово-бонбонена и екстравагантна публикация, която ми беше много приятно да напиша. Запитвали ли сте се някога какви са били жените в миналото, как са се грижили за себи си, а как са се обличали? Харесвате ли костюмните драми, огромните обемни рокли и прическите в рококо стил? Ако се интересувате от историята и модата през различните епохи, днешната ми публикация е за вас и ще се радвам ако ви хареса и внесе хубаво настроение и разнообразие в деня ви. И така, ще става дума за мода, кринолини, прически през тази така пъстра и авангардна сама по себе си епоха на рококо.


През XVIII век във Франция и на други места в Европа възниква промяна в културата и начина на живот в европейското общество. Започва епохата на Просвещението. Просвещение: Интелектуално движение в европейската философска и политическа мисъл и в изкуството, популяризирано и в североамериканските кол…

Грижа за косата

                                             Грижа за косата
Грижата за косата си е цяла наука ако питате мен. Понякога е голямо лутане докато намериш правилните продукти. Всичко зависи от типа коса, цвета, структурата на косъма, формата на подстригване и още много, много неща. Тази публикация ще посветя на любимите ми продукти за коса, които съм ползвам в момента и които харесвам за косата си. Аз изключително много експериментирам с продукти за коса-къде успешно, къде не. Като се замисля може би косата е нещото да което най-много се грижа във визията си. Нека на първо място уточня каква е моята коса, а след това и грижите, които полагам за нея.Естественият цвят на косата ми е тъмно кестеняв-почти черен. Гъста е, бухнала, косъма ми е плътен, твърд и лесно се поддава на обработка. Имам права коса, но често се чупи на най-различни места. Дължината както ще видите и на снимките и някъде до гърдите. Подстгригвам я на всеки 2-3 месеца с по 2-3 см. Обожавам дългите коси, но в моментът в който м…