Пропускане към основното съдържание

Да вдъхнем живот на куклата от социалистическо време :) :) :)

           Здравейте прекрасни момичета!
Помните ли онези стари кукли от времете на социализма? Във всяка къща вероятно има по една останала такава кукла-спомен от лели, баби, братовчедки.
Спомен от миналото, при това красив и афтентичен.

Понеже в къщи сме в ремонт и отвсякъде изникват като изневиделица такива спомени...
Някои ми идва да хвърля директно в коша, а с други не мога да се разделя и искам да запазя.
Тези дни, разчиствайки попаднах на тази близо 25 годишна кукла, а ако не е повече.
Тя е била на моята леля, подарък за една Коледа. И всъщност е единствената останала от едно време. Аз нямам нито една моя кукла, нито една запазена...а имах купища барбита от 90-те години, най-различни.....Какво да се прави, всичко е счупуно и изчезнало.
Та, както и да е. Аз обичам ретро нещата. И много обичам кукли.
След като открих тази и с много усилия успях да поставя главата на мястото й, се заех с ентусиазъм със приятната задача да я "реставрирам", или иначе казано "да я върна към нов живот". Не знам откъде ми хрумна това, просто ми хрумна.
Вероятно много от вас са виждали такава кукла от социалализма. И трабва да ви кажа, че за 20 + години на куклата й няма нищо, толкова е запазена и здрава. Не е като сегашните боклуци, които се продават по магазините. Истинска кукла.
Какво направих аз?
Изкъпах куклата :D и я сресах, след което изпрах всичките и дрехи и шапката. Долната бяла рокличка, горната жъта, колана, шапката, гащите и чорапите й, както и обувчиците. След като дрехите изсъхнаха ги изгладих и я облякох с дрехите. Косата й беше много сплъстена, отне ми малко време за да я разреша достатъчно добре.
Прическата: 
Куклата е с къса коса. Е, да обаче аз като заклета фенка на дългите коси, не мохаж да я оставя така(въпреки, че и така си е хубава) и затова реших да и сложа едни мои екстеншъни, които така и не използвах.
Пробвах да ги навия на масури. Такава беше първоначалната ми идея-рококо прическа, с масури, ккато си трябва, в стил "Отнесени от вихъра" или "Гордост и Предразсъдъци". Типично в мой стил. Пишеше, че може косата да се обработва, но не се получи, защото е синтетична.
След като и куклената къса коса, не успях да навия къдрици, (защото машата я изгори), тотално се отказах от къдравата визия и й сплетох плитка.


Разделих косата на три кичура.Сплетох обикновена плитка от всеки от тях и после ги обединих в една. Стана красиво и ефектно. За повече разкош боднах в косата й тези сладки червени розички, правени от глина от свекърва ми за една моя прическа.
 И воала! Куклата заживя нов живот! 
Мисля, че стана сполучливо.
Това беше една по-различна публикация. Но както казах още в началото, ще споделям всичко онова, което ме вдъхновява. А старите вещи-кукли, картини, нещата от предишни времена ме вдъхновяват. Затова реших да ви разкажа как реставрирах старата соц. куклла.


На много от вас може да им е позната тази кукла. Има я в доста домове. Тя е наистина прекрасна. Куклата с жълтата рокля, която ни се усмихва от старите снимки, с която са си играли лели, братовчедки, а и аз самата преди повече от 20 години.
Еми, няма как да я изхвърля. Класика е! И е толкова сладка. 
Остава само да й намеря място.
Харесвам нещата от миналото, те ме връщат назад и е хубавото, когато толкова хора са си играли с тази кукла и тя е останала и ще остане за идните поколения :)

Обичате ли старите неща? Понякога на тавана могат да се намерят находки, които да разчупят и придадът един по-различен стил и вид на домашния интериор. Тази кукла съвсем успешно ще се впише в декорацията на дневната.


Поздрави и Целувки от мен:
Деси


Коментари

Популярни публикации от този блог

Модата през вековете:Част 1 Ренесанс и Тюдори

Модата е нещо, което винаги стремглаво се развива. Тя се мени презразличните времена и периоди от човешката история. Оформя се и се развива също така под влиянието на много фактори. Тъй като се интересувам много от история както вече споменах, у мен се зароди идеята да прочета и науча повече за модата през вековете. Винаги ми е било интересно какво се е носело в предишните епохи, какви са били жените тогава, как са изглеждали. От дълго време се канех да започна да се занимавам с това и много ми се искаше да разуча специално за женската мода в различните времеви периоди-Средновековие, Ренесанс, Ново Време и т.н.
Основните източници, които ще използвам са главно чуждестранни интернет сайтове посветени на модата. С интерес откривам, че има много такива блогове и сайтове, в които хората интересуващи се от тази тема споделят своите знания.  Има доста различни източници. За мен е много вълнуващо да се захвана с това и започвам с голям ентусиазъм. Това „проучване” се оказа много приятно заним…

Модата през вековете:Част 2:Рококо и епохата на Мария - Антоанета.

Здравейте, прекрасни!  Навън е доста студено и зимно, но на мен ми е пъстро и цветно, затова съм подготвила и една цветна, кичозна, розово-бонбонена и екстравагантна публикация, която ми беше много приятно да напиша. Запитвали ли сте се някога какви са били жените в миналото, как са се грижили за себи си, а как са се обличали? Харесвате ли костюмните драми, огромните обемни рокли и прическите в рококо стил? Ако се интересувате от историята и модата през различните епохи, днешната ми публикация е за вас и ще се радвам ако ви хареса и внесе хубаво настроение и разнообразие в деня ви. И така, ще става дума за мода, кринолини, прически през тази така пъстра и авангардна сама по себе си епоха на рококо.


През XVIII век във Франция и на други места в Европа възниква промяна в културата и начина на живот в европейското общество. Започва епохата на Просвещението. Просвещение: Интелектуално движение в европейската философска и политическа мисъл и в изкуството, популяризирано и в североамериканските кол…

Грижа за косата

                                             Грижа за косата
Грижата за косата си е цяла наука ако питате мен. Понякога е голямо лутане докато намериш правилните продукти. Всичко зависи от типа коса, цвета, структурата на косъма, формата на подстригване и още много, много неща. Тази публикация ще посветя на любимите ми продукти за коса, които съм ползвам в момента и които харесвам за косата си. Аз изключително много експериментирам с продукти за коса-къде успешно, къде не. Като се замисля може би косата е нещото да което най-много се грижа във визията си. Нека на първо място уточня каква е моята коса, а след това и грижите, които полагам за нея.



Естественият цвят на косата ми е тъмно кестеняв-почти черен. Гъста е, бухнала, косъма ми е плътен, твърд и лесно се поддава на обработка. Имам права коса, но често се чупи на най-различни места. Дължината както ще видите и на снимките и някъде до гърдите. Подстгригвам я на всеки 2-3 месеца с по 2-3 см. Обожавам дългите коси, но в моментът в който м…