Пропускане към основното съдържание

"Мис Каприз".Сюзън Елизабет Филипс

            

                          "Пратете ми бездомните, подхвърлени от бурята"
                                                    Ема Лазарос, Новият колос


                                                     Здравейте прекрасни дами!

Как сте в тази мразовита, удивителна зима?
Когато температурите паднат толкова значително и навън не е за хора-буквално, кое е най-хубавото, което можем да направим?
Разбира се, да се отдадем на приятен релакс, с чаша ароматно кафе, шоколадови сладки и хубава книга в ръка. А още по-добре е когато закуската ви в Неделя сутрин се сервира в леглото от съпруга ви. :) ;)
 Цитатът, с който започва публикацията е отпечатан в началото на книгата, която прочетох наскоро. Неразбиираем първоначално, но след прочита добиващ своята красота и смисъл.
Тъй като напоследък това, което предимно правя и на което изцяло съм се отдала е четенето на книги, днес ще ви разкажа за последната книга, която си купих-"Мис Каприз" на Сюзън Елизабет Филипс.
Попаднах на класацията на книжарници "Хеликон", за топ 10 на най-купуваните книги през коледните седмици и "Мис Каприз" попада там съвсем заслужено. 
Тя една от новите и много четени книги на пазара за съвременни романи.
За, който се интересува, давам линк към класацията и антоциите на книгите, попадащи там.





Честно казано напоследък извора от автори и заглавия е толкова голям, че е трудно да подбереш книга, а тъй като аз съм доста взискателен читател това става още по-трудно.И така, след като прекарах известен брой минути в книжарница "Хеликон" на Стамболийски си избрах тази книга. Разбира се, предполагах, че доста се чете, защото е нова и присъстваше навсякъде в он лайн пространството, но на класацията попаднах чак днес, когато реших да пиша ревюто.

Повечето книги от класацията ги преглледах бегло в книжарницата, а се спрях на тази.



"Те са като керосин и огън, като хайвер и бира. И са на път да се влюбят безумно..."
Само допреди няколко месеца тя е пиела шампанско на партитата на висшата английска аристокрация, омайвайки с чара си дори и принцове. Но след смъртта на майка й всичко в живота й се преобръща и нещастията я сполетяват едно след друго. Сега, разорена и отчаяна, тя куцука по един селски път насред Тексас в розова рокля с кринолин...
Той обича три неща: играта на голф, студената бира и красивите жени. Но ако знаеше какви неприятнос­ти го очакват с тази надменна английска лейди с грозна бална рокля, никога нямаше да й предложи помощта си...
Запознайте се с Франческа Дей и Дали Бодин – двама души, различни като деня и нощта. Тяхната история ще ви очарова и плени; ще ви трогне и разсмее до сълзи..."


От пръв поглед нищо ново, но започнеш ли да четеш, с всяка изминала страница се изненадваш и става тъкмо онова, което не си очиквал. А си мислех, че това ще е поредната лигава любовна история с предвидими обрати, но не се случи така.
Свежарска корица, интересна и вълнуваща история за една блестяща лондонска лейди и популярен играч в професионалната голф лига, който освен другото е и тексаски красавец  и бунтар. Уж е обичаен любовен роман от съвременните, но честно казано доста различен и на мен наистина ми хареса.
Когато започнах да чета си казах, че сюжеета е предвидим, но понататък всичко се обърна на 180% и останах изненадана.Потапяш се изцяло в атмосферата на Тексас, красиви и дръзки мъже, жени, облечени с дънки и каубойски ботуши и шапки, провинциални барове, с джубокси и лееща се бира...
А после директно се приземяваш в неспящият град-Ню Йорк-меката на бизнеса, голямата ябълка, градът на светлините, клубовете, сред новинарските емисии, и в кабинетите на рекламните агенции, в бляскавите ресторанти, под светлините на прожекторите, на върха на Емпайър Стейт Билнидинг....
Лондоската красавица и любимка на светските колонки във вестниците-Франческа Серитела Дей е момиче, които винаги е имало бляскав живот, безброй слуги, нищо за което да мисли, живот изпълнен със забавления, сред лондонската аристокрация, танци, вечери на яхти, невоъбразим лукс.
Тя е разглезена, нехайна, капризна и обсебена от своята външност млада жена, която още от съвсем малка знае, че красотата е най-голямото женско оръжие.
 А пък най-големите й грижи са коя рокля на Шанел да си облече или в какъв цвят да лакира ноктите си...
Когато обаче нейната майка-скандалната Клоуи умира внезапно живота на Франческа завива рязко в съвсем друга посока. Зя броени дни тя губи всичко и буквално излиза на улицата за да се срещне очи в очи с истниският живот.
Така в един прашен и горещ летен ден, облечена в огромна розова рокля с кринолин, вървяща отчаяно по магистрала в щата Тексас, на милиони километри от дома си, без пари, без нищо, събдата я среща с Далас Бодин.
Едва на 20 години те се оказва абсолютно сама, и оттук започва нейният истински живот-борбата за оцеляване, промяната на нейната същност, разкриването на истинският и "Аз".
Историята проследява животът й, от 20 годишна до началото на 30-те й години.Всичко с нея се променя когато тя се озовава в Америка и започва работа за да се издържа.
Далас е момче, от малък, град в Тексас, малтретирано от своя баща-пияница, отраснал в бедност и с трудно детство, бунтарът на гимназията, грубоват на вид, но интелигентен и в истинската си същност изключително чувствителен и милосърден.
В своя сблъсък те двамата са напълно различни, но дълбоко в себе си приличат и преминават дълъг път за да намерят себе си.
Обичам такива книги, точно от този тип, и тази признавам ме изненада доста приятно.
Освен, че историята е вълнуваща, необичайна, тя е забвна и смешна, а образите на героите са изключително добре изградени и много интересни, човешките характери са различни и отделините истории на отделните герои в романа имат свой собствен чар.
Идеята за величието на Америка-като страна на възможностите нееднократно се немеква в книгата, което малко ме дразни, имайки предвид моето отношение към тази държава, киято открай време недолюбвам, но да речем, че това не е съществено.
Тази идея е съврзана със съдбата на главната героиня, която идвайки в Америка получава своя шанс за нов живот, за ново начало, шанс да изгради бъдещето си, без значение коя е, какъв е произхода й, каква е била в миналото си-както хиляди други емигранти.
Препратката със Вивиан Лий и Скарлет О' Хара много ми хареса(в книгата е споменато, че гeрfиинята има поразителна прилика с Виван Лий), освен това съдбата на южняшката красавица наподобява тази на Франческа Дей, само че в един доста модерен прочит.
Франческа се бори сама с живота, дошла от сигурният и луксозен свят на английската  висша аристокрация, изправена е пред рязка промяна в живота си.Скарлет, губи всичко и си обещава да се справя сама. Всички си спомняме прочутата й реплика:"Кълна се че никога повече няма да гладувам."
Историята, освен за любов, разказва и за силата на човешката воля, упоритост и смелост да се изправиш съвсем сам пред страховете си, пред своята същност, разкривайки себе си изцяло, откровено, в една поразителна промяна.
Човешките взаимоотношения в книгата, връзките между героите са прекрасно пресъздадени и интригуващи, чувстото за хумор поднесено чудесно, смисълът, истините и изводите до които достигаш четейки са общочовешки, което доказва теорията за четенето, че всяка прочетена книга е преподаден урок, нов вълнуващ и разкраващ се пред нас свят, нова поука, нов поглед над нещата.
Аз няма да възхвалявам и пиша изключиително устроумни неща, няма да развивам безкрайни теории за книгата и гледни точки-просто ви казвам прочетете я.Книгата е различна, разтоварваща, смислена, а не блудкава, както много други подобни истории.
А аз, като изключетелен почитател на световните класици и историческите романи имах нужда малко да залитна в друга посока, друго време и залитването ми хареса.

Прекрасен, топъл, неделен ден ви пожелавам въпреки времето навън, което пък създава асоцииции с Аляска, кучета и хиляди сантиметри сняг...
Напук на зимата аз ще си пусна кънтри и ще си сложа каубойската шапка ;)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Модата през вековете:Част 1 Ренесанс и Тюдори

Модата е нещо, което винаги стремглаво се развива. Тя се мени през различните времена и периоди от човешката история. Оформя се и се развива също така под влиянието на много фактори. Тъй като се интересувам много от история както вече споменах, у мен се зароди идеята да прочета и науча повече за модата през вековете. Винаги ми е било интересно какво се е носело в предишните епохи, какви са били жените тогава, как са изглеждали. От дълго време се канех да започна да се занимавам с това и много ми се искаше да разуча специално за женската мода в различните времеви периоди-Средновековие, Ренесанс, Ново Време и т.н. Основните източници, които ще използвам са главно чуждестранни интернет сайтове посветени на модата. С интерес откривам, че има много такива блогове и сайтове, в които хората интересуващи се от тази тема споделят своите знания.  Има доста различни източници. За мен е много вълнуващо да се захвана с това и започвам с голям ентусиазъм. Това „проучване” се оказа много п

Незаменими продукти:Шампоаните на "Здраве"

Здравейте! Днешната ми публикация ще бъде за един любим мой продукт за грижа за косата, а именно шампоан Здраве Актив. Реших да му посветя отделна публикация, защото смятам, че си заслужава да се пробва и, защото от доста време не бях попадала на такъв добър продукт на такава цена и с такова качество, който изпълни всички неща, които обещава. Искам да уточня, че използвам тези шампоани от доста време вече и затова представата ми е обективна, но все пак подчертавам, че това се отнася само до моята коса и моите нужди. Пробвала съм всякакви шампоани-и скъпи и много ефтини. Единствените три продукта, на които се връщам многократно са шампоаните на Здраве Актив , серията на Клоран с китайски божур и един медицински шампоан на Юсерин Dermocapiliare , за който по-нататък ще направя ревю. Правила съм си много експерименти и съм пробвала всякакви марки на пазара. Но това са трите шампоана, които идеално пасват на косата ми и удовлетворяват нейните нужди. Имам много чувствителен скалп и

Модата през вековете:Част 2:Рококо и епохата на Мария - Антоанета.

Здравейте, прекрасни!  Навън е доста студено и зимно, но на мен ми е пъстро и цветно, затова съм подготвила и една цветна, кичозна, розово-бонбонена и екстравагантна публикация, която ми беше много приятно да напиша. Запитвали ли сте се някога какви са били жените в миналото, как са се грижили за себи си, а как са се обличали? Харесвате ли костюмните драми, огромните обемни рокли и прическите в рококо стил? Ако се интересувате от историята и модата през различните епохи, днешната ми публикация е за вас и ще се радвам ако ви хареса и внесе хубаво настроение и разнообразие в деня ви. И така, ще става дума за мода, кринолини, прически през тази така пъстра и авангардна сама по себе си епоха на рококо. През XVIII век във Франция и на други места в Европа възниква промяна в културата и начина на живот в европейското общество. Започва епохата на Просвещението.   Просвещение:   Интелектуално движение в европейската философска и политическа мисъл и в