Пропускане към основното съдържание

"Мис Каприз".Сюзън Елизабет Филипс

            

                          "Пратете ми бездомните, подхвърлени от бурята"
                                                    Ема Лазарос, Новият колос


                                                     Здравейте прекрасни дами!

Как сте в тази мразовита, удивителна зима?
Когато температурите паднат толкова значително и навън не е за хора-буквално, кое е най-хубавото, което можем да направим?
Разбира се, да се отдадем на приятен релакс, с чаша ароматно кафе, шоколадови сладки и хубава книга в ръка. А още по-добре е когато закуската ви в Неделя сутрин се сервира в леглото от съпруга ви. :) ;)
 Цитатът, с който започва публикацията е отпечатан в началото на книгата, която прочетох наскоро. Неразбиираем първоначално, но след прочита добиващ своята красота и смисъл.
Тъй като напоследък това, което предимно правя и на което изцяло съм се отдала е четенето на книги, днес ще ви разкажа за последната книга, която си купих-"Мис Каприз" на Сюзън Елизабет Филипс.
Попаднах на класацията на книжарници "Хеликон", за топ 10 на най-купуваните книги през коледните седмици и "Мис Каприз" попада там съвсем заслужено. 
Тя една от новите и много четени книги на пазара за съвременни романи.
За, който се интересува, давам линк към класацията и антоциите на книгите, попадащи там.

Честно казано напоследък извора от автори и заглавия е толкова голям, че е трудно да подбереш книга, а тъй като аз съм доста взискателен читател това става още по-трудно.И така, след като прекарах известен брой минути в книжарница "Хеликон" на Стамболийски си избрах тази книга. Разбира се, предполагах, че доста се чете, защото е нова и присъстваше навсякъде в он лайн пространството, но на класацията попаднах чак днес, когато реших да пиша ревюто.

Повечето книги от класацията ги преглледах бегло в книжарницата, а се спрях на тази."Те са като керосин и огън, като хайвер и бира. И са на път да се влюбят безумно..."
Само допреди няколко месеца тя е пиела шампанско на партитата на висшата английска аристокрация, омайвайки с чара си дори и принцове. Но след смъртта на майка й всичко в живота й се преобръща и нещастията я сполетяват едно след друго. Сега, разорена и отчаяна, тя куцука по един селски път насред Тексас в розова рокля с кринолин...
Той обича три неща: играта на голф, студената бира и красивите жени. Но ако знаеше какви неприятнос­ти го очакват с тази надменна английска лейди с грозна бална рокля, никога нямаше да й предложи помощта си...
Запознайте се с Франческа Дей и Дали Бодин – двама души, различни като деня и нощта. Тяхната история ще ви очарова и плени; ще ви трогне и разсмее до сълзи..."


От пръв поглед нищо ново, но започнеш ли да четеш, с всяка изминала страница се изненадваш и става тъкмо онова, което не си очиквал. А си мислех, че това ще е поредната лигава любовна история с предвидими обрати, но не се случи така.
Свежарска корица, интересна и вълнуваща история за една блестяща лондонска лейди и популярен играч в професионалната голф лига, който освен другото е и тексаски красавец  и бунтар. Уж е обичаен любовен роман от съвременните, но честно казано доста различен и на мен наистина ми хареса.
Когато започнах да чета си казах, че сюжеета е предвидим, но понататък всичко се обърна на 180% и останах изненадана.Потапяш се изцяло в атмосферата на Тексас, красиви и дръзки мъже, жени, облечени с дънки и каубойски ботуши и шапки, провинциални барове, с джубокси и лееща се бира...
А после директно се приземяваш в неспящият град-Ню Йорк-меката на бизнеса, голямата ябълка, градът на светлините, клубовете, сред новинарските емисии, и в кабинетите на рекламните агенции, в бляскавите ресторанти, под светлините на прожекторите, на върха на Емпайър Стейт Билнидинг....
Лондоската красавица и любимка на светските колонки във вестниците-Франческа Серитела Дей е момиче, които винаги е имало бляскав живот, безброй слуги, нищо за което да мисли, живот изпълнен със забавления, сред лондонската аристокрация, танци, вечери на яхти, невоъбразим лукс.
Тя е разглезена, нехайна, капризна и обсебена от своята външност млада жена, която още от съвсем малка знае, че красотата е най-голямото женско оръжие.
 А пък най-големите й грижи са коя рокля на Шанел да си облече или в какъв цвят да лакира ноктите си...
Когато обаче нейната майка-скандалната Клоуи умира внезапно живота на Франческа завива рязко в съвсем друга посока. Зя броени дни тя губи всичко и буквално излиза на улицата за да се срещне очи в очи с истниският живот.
Така в един прашен и горещ летен ден, облечена в огромна розова рокля с кринолин, вървяща отчаяно по магистрала в щата Тексас, на милиони километри от дома си, без пари, без нищо, събдата я среща с Далас Бодин.
Едва на 20 години те се оказва абсолютно сама, и оттук започва нейният истински живот-борбата за оцеляване, промяната на нейната същност, разкриването на истинският и "Аз".
Историята проследява животът й, от 20 годишна до началото на 30-те й години.Всичко с нея се променя когато тя се озовава в Америка и започва работа за да се издържа.
Далас е момче, от малък, град в Тексас, малтретирано от своя баща-пияница, отраснал в бедност и с трудно детство, бунтарът на гимназията, грубоват на вид, но интелигентен и в истинската си същност изключително чувствителен и милосърден.
В своя сблъсък те двамата са напълно различни, но дълбоко в себе си приличат и преминават дълъг път за да намерят себе си.
Обичам такива книги, точно от този тип, и тази признавам ме изненада доста приятно.
Освен, че историята е вълнуваща, необичайна, тя е забвна и смешна, а образите на героите са изключително добре изградени и много интересни, човешките характери са различни и отделините истории на отделните герои в романа имат свой собствен чар.
Идеята за величието на Америка-като страна на възможностите нееднократно се немеква в книгата, което малко ме дразни, имайки предвид моето отношение към тази държава, киято открай време недолюбвам, но да речем, че това не е съществено.
Тази идея е съврзана със съдбата на главната героиня, която идвайки в Америка получава своя шанс за нов живот, за ново начало, шанс да изгради бъдещето си, без значение коя е, какъв е произхода й, каква е била в миналото си-както хиляди други емигранти.
Препратката със Вивиан Лий и Скарлет О' Хара много ми хареса(в книгата е споменато, че гeрfиинята има поразителна прилика с Виван Лий), освен това съдбата на южняшката красавица наподобява тази на Франческа Дей, само че в един доста модерен прочит.
Франческа се бори сама с живота, дошла от сигурният и луксозен свят на английската  висша аристокрация, изправена е пред рязка промяна в живота си.Скарлет, губи всичко и си обещава да се справя сама. Всички си спомняме прочутата й реплика:"Кълна се че никога повече няма да гладувам."
Историята, освен за любов, разказва и за силата на човешката воля, упоритост и смелост да се изправиш съвсем сам пред страховете си, пред своята същност, разкривайки себе си изцяло, откровено, в една поразителна промяна.
Човешките взаимоотношения в книгата, връзките между героите са прекрасно пресъздадени и интригуващи, чувстото за хумор поднесено чудесно, смисълът, истините и изводите до които достигаш четейки са общочовешки, което доказва теорията за четенето, че всяка прочетена книга е преподаден урок, нов вълнуващ и разкраващ се пред нас свят, нова поука, нов поглед над нещата.
Аз няма да възхвалявам и пиша изключиително устроумни неща, няма да развивам безкрайни теории за книгата и гледни точки-просто ви казвам прочетете я.Книгата е различна, разтоварваща, смислена, а не блудкава, както много други подобни истории.
А аз, като изключетелен почитател на световните класици и историческите романи имах нужда малко да залитна в друга посока, друго време и залитването ми хареса.

Прекрасен, топъл, неделен ден ви пожелавам въпреки времето навън, което пък създава асоцииции с Аляска, кучета и хиляди сантиметри сняг...
Напук на зимата аз ще си пусна кънтри и ще си сложа каубойската шапка ;)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Модата през вековете:Част 1 Ренесанс и Тюдори

Модата е нещо, което винаги стремглаво се развива. Тя се мени презразличните времена и периоди от човешката история. Оформя се и се развива също така под влиянието на много фактори. Тъй като се интересувам много от история както вече споменах, у мен се зароди идеята да прочета и науча повече за модата през вековете. Винаги ми е било интересно какво се е носело в предишните епохи, какви са били жените тогава, как са изглеждали. От дълго време се канех да започна да се занимавам с това и много ми се искаше да разуча специално за женската мода в различните времеви периоди-Средновековие, Ренесанс, Ново Време и т.н.
Основните източници, които ще използвам са главно чуждестранни интернет сайтове посветени на модата. С интерес откривам, че има много такива блогове и сайтове, в които хората интересуващи се от тази тема споделят своите знания.  Има доста различни източници. За мен е много вълнуващо да се захвана с това и започвам с голям ентусиазъм. Това „проучване” се оказа много приятно заним…

Модата през вековете:Част 2:Рококо и епохата на Мария - Антоанета.

Здравейте, прекрасни!  Навън е доста студено и зимно, но на мен ми е пъстро и цветно, затова съм подготвила и една цветна, кичозна, розово-бонбонена и екстравагантна публикация, която ми беше много приятно да напиша. Запитвали ли сте се някога какви са били жените в миналото, как са се грижили за себи си, а как са се обличали? Харесвате ли костюмните драми, огромните обемни рокли и прическите в рококо стил? Ако се интересувате от историята и модата през различните епохи, днешната ми публикация е за вас и ще се радвам ако ви хареса и внесе хубаво настроение и разнообразие в деня ви. И така, ще става дума за мода, кринолини, прически през тази така пъстра и авангардна сама по себе си епоха на рококо.


През XVIII век във Франция и на други места в Европа възниква промяна в културата и начина на живот в европейското общество. Започва епохата на Просвещението. Просвещение: Интелектуално движение в европейската философска и политическа мисъл и в изкуството, популяризирано и в североамериканските кол…

Грижа за косата

                                             Грижа за косата
Грижата за косата си е цяла наука ако питате мен. Понякога е голямо лутане докато намериш правилните продукти. Всичко зависи от типа коса, цвета, структурата на косъма, формата на подстригване и още много, много неща. Тази публикация ще посветя на любимите ми продукти за коса, които съм ползвам в момента и които харесвам за косата си. Аз изключително много експериментирам с продукти за коса-къде успешно, къде не. Като се замисля може би косата е нещото да което най-много се грижа във визията си. Нека на първо място уточня каква е моята коса, а след това и грижите, които полагам за нея.Естественият цвят на косата ми е тъмно кестеняв-почти черен. Гъста е, бухнала, косъма ми е плътен, твърд и лесно се поддава на обработка. Имам права коса, но често се чупи на най-различни места. Дължината както ще видите и на снимките и някъде до гърдите. Подстгригвам я на всеки 2-3 месеца с по 2-3 см. Обожавам дългите коси, но в моментът в който м…