Пропускане към основното съдържание

"Проклятието на краля" от Филипа Грегъри


Проклятието на краля от Филипа Грегъри
Роман

Филипа Гръгъри от известно време ми е любима авторка.
Първата нейна книга, който прочетох миналато лято беше "Другата Болейн". Тази книга ме плени и се превърна в една от любимите ми книги.
 Всъщност Филипа има един характерен стил на писане, който присъства във всичките й романи-тя пише в първо лице и разказва от името на главните си героини-които често са жени, от династията на Тюдорите и Плантагенетите, придворни дами, кралици и балгороднички. 

 Препоръчвам книгите й на всеки, който обича този жанр-исторически романи. Тя пише изцяло за Тюдори и Плантагенети, "Войната на Розите", епохата на крал Едуард IV, Хенри VIII, Елизабет I, Мери Шотландска  Чела съм почти всичките й книги сред които-"Наследството на Болейн", "Бялата кралица", Шутът на кралицата", а в момента чета, романът й посветен на Ан Невил-"Пленница на короната".

Тъй като тя пише изцяло на любимата ми историческа тематика -Тюдори, Плантагенети и "Война на Розите" започна много да ми допада и ще прочета и другите й книги. 
Ако трябва да разделя своите интереси по история на някакви периоди-то за мен най-голямата ми страст, областта, в коята съм ненаситна откъм знания, най-интересната са Тюдорите и Плантагенитете. Затова и реших да прочета по-голямата част от романите й.  
"Прокятието на краля " е последният й роман, който излезе на скоро. И разбира се отново е бестселър №1 на "Ню Йорк таймс".
Историята и периода са ясни-Хенри Тюдор и неговото управление. Авторката проследява живота му от възскачването на престола на Англия, когато той е едва на 17 години някъде може би до началото но 50-тЕ му години.
  Тук историята е по-различна. Разказът е по-различен. Представена е епохата на Тюдорите не в бляскавата й, интригуваща светлина, а като време несигурно, време на промени, в което страхът за живота е постоянен. 

Хенри е представен не като интригуващия, екстравагатен и ексцетричен владетел, който имал 6 жени, а като истински тиранин, като властния, противоречив, капризен и жесток крал, човек на настроенията, непостоянен в решенията си, разкъсван от съмнения крал, от когато са се страхували, както обикновените хора, така и приближените му аристократи. Крал, който превръща Англия в една несигурна страна, където благородниците живеят в непрекъснат страх от ешафода. 

Тук главната героиня е Лейди Маргарет Поул-придворна дама на майката на краля-Елизабет, нейна братовчедка, наследница на династията на Плантагенетите, както и възпитателка на краля, а после и на принцеса Мери Тюдор. Жена, която е принудена да забрави истиниския си произход. Жена, която той обезглавява най-жестоко когато е на 60 години. 

Както Филипа Грегъри посочва, с този роман е разбита обичайната романтична представа за крал Хенри, която сме си съставили от учебниците по история в средното училище. Той не е този интересен, впечатляващ, красив, ексцентричен образ, той е жесток тиранин, човек, страхуващ се от собствените си роднини, човек изпратил на смърт най-близките си като например Томас Мор и Ан Болейн. 

Тук ние трбява да си представим и тази му страна. 
Романът е наситен със събития. Графинята на Солсбъри е имала динамичен и много интересен живот, но за нея има и малко исторически сведения. 

Филипа Гръгъри е историк. В романите й има художествена измислица, която е в интерес на повествованието, но те са исторически много достоверни и основани на задълбочени проучвания, библиография и изследвания. 

Предвид огромният ми интерес към Хенри Тюдор и изобщо към тази епоха, тази книга ми помогна да си изградя и една по-различна представа за него. Досега ме очароваше вълнуващата история на неговия живот, противоречивия му характер, тази толкова интригуваща и интересна част от английската история, жените му, промените в политиката и религията, дръзката му същност. 

Но сега вече имам и друга представа за него и се замислих и от тази гледна точка, на хората, чийто живот той е погубил и които са от другагата страна на монетата. Защото Хенри не е законен владетел на Англия поне не по право. Баща му си е извоювал короната, както често е ставало тогава-на бойното поле. 

Истинските и законни наследници са Плантагенетите. 
Но в историята всичко е спорно. Хенри VIII е би наистина жесток.
 Без значение под чие влияние и от какви подбуди, той е изпратил много хора на несправедлива смърт. 
А може би се е страхувал дори от сянката си?
Препоръчвам книгата, много е увлекателна, както повечето на писателката.
Искрено Ваша:


Десислава 


Коментари

Популярни публикации от този блог

Модата през вековете:Част 1 Ренесанс и Тюдори

Модата е нещо, което винаги стремглаво се развива. Тя се мени презразличните времена и периоди от човешката история. Оформя се и се развива също така под влиянието на много фактори. Тъй като се интересувам много от история както вече споменах, у мен се зароди идеята да прочета и науча повече за модата през вековете. Винаги ми е било интересно какво се е носело в предишните епохи, какви са били жените тогава, как са изглеждали. От дълго време се канех да започна да се занимавам с това и много ми се искаше да разуча специално за женската мода в различните времеви периоди-Средновековие, Ренесанс, Ново Време и т.н.
Основните източници, които ще използвам са главно чуждестранни интернет сайтове посветени на модата. С интерес откривам, че има много такива блогове и сайтове, в които хората интересуващи се от тази тема споделят своите знания.  Има доста различни източници. За мен е много вълнуващо да се захвана с това и започвам с голям ентусиазъм. Това „проучване” се оказа много приятно заним…

Модата през вековете:Част 2:Рококо и епохата на Мария - Антоанета.

Здравейте, прекрасни!  Навън е доста студено и зимно, но на мен ми е пъстро и цветно, затова съм подготвила и една цветна, кичозна, розово-бонбонена и екстравагантна публикация, която ми беше много приятно да напиша. Запитвали ли сте се някога какви са били жените в миналото, как са се грижили за себи си, а как са се обличали? Харесвате ли костюмните драми, огромните обемни рокли и прическите в рококо стил? Ако се интересувате от историята и модата през различните епохи, днешната ми публикация е за вас и ще се радвам ако ви хареса и внесе хубаво настроение и разнообразие в деня ви. И така, ще става дума за мода, кринолини, прически през тази така пъстра и авангардна сама по себе си епоха на рококо.


През XVIII век във Франция и на други места в Европа възниква промяна в културата и начина на живот в европейското общество. Започва епохата на Просвещението. Просвещение: Интелектуално движение в европейската философска и политическа мисъл и в изкуството, популяризирано и в североамериканските кол…

Грижа за косата

                                             Грижа за косата
Грижата за косата си е цяла наука ако питате мен. Понякога е голямо лутане докато намериш правилните продукти. Всичко зависи от типа коса, цвета, структурата на косъма, формата на подстригване и още много, много неща. Тази публикация ще посветя на любимите ми продукти за коса, които съм ползвам в момента и които харесвам за косата си. Аз изключително много експериментирам с продукти за коса-къде успешно, къде не. Като се замисля може би косата е нещото да което най-много се грижа във визията си. Нека на първо място уточня каква е моята коса, а след това и грижите, които полагам за нея.Естественият цвят на косата ми е тъмно кестеняв-почти черен. Гъста е, бухнала, косъма ми е плътен, твърд и лесно се поддава на обработка. Имам права коса, но често се чупи на най-различни места. Дължината както ще видите и на снимките и някъде до гърдите. Подстгригвам я на всеки 2-3 месеца с по 2-3 см. Обожавам дългите коси, но в моментът в който м…