Пропускане към основното съдържание

"Проклятието на краля" от Филипа Грегъри


Проклятието на краля от Филипа Грегъри
Роман

Филипа Гръгъри от известно време ми е любима авторка.
Първата нейна книга, който прочетох миналато лято беше "Другата Болейн". Тази книга ме плени и се превърна в една от любимите ми книги.
 Всъщност Филипа има един характерен стил на писане, който присъства във всичките й романи-тя пише в първо лице и разказва от името на главните си героини-които често са жени, от династията на Тюдорите и Плантагенетите, придворни дами, кралици и балгороднички. 

 Препоръчвам книгите й на всеки, който обича този жанр-исторически романи. Тя пише изцяло за Тюдори и Плантагенети, "Войната на Розите", епохата на крал Едуард IV, Хенри VIII, Елизабет I, Мери Шотландска  Чела съм почти всичките й книги сред които-"Наследството на Болейн", "Бялата кралица", Шутът на кралицата", а в момента чета, романът й посветен на Ан Невил-"Пленница на короната".

Тъй като тя пише изцяло на любимата ми историческа тематика -Тюдори, Плантагенети и "Война на Розите" започна много да ми допада и ще прочета и другите й книги. 
Ако трябва да разделя своите интереси по история на някакви периоди-то за мен най-голямата ми страст, областта, в коята съм ненаситна откъм знания, най-интересната са Тюдорите и Плантагенитете. Затова и реших да прочета по-голямата част от романите й.  
"Прокятието на краля " е последният й роман, който излезе на скоро. И разбира се отново е бестселър №1 на "Ню Йорк таймс".
Историята и периода са ясни-Хенри Тюдор и неговото управление. Авторката проследява живота му от възскачването на престола на Англия, когато той е едва на 17 години някъде може би до началото но 50-тЕ му години.
  Тук историята е по-различна. Разказът е по-различен. Представена е епохата на Тюдорите не в бляскавата й, интригуваща светлина, а като време несигурно, време на промени, в което страхът за живота е постоянен. 

Хенри е представен не като интригуващия, екстравагатен и ексцетричен владетел, който имал 6 жени, а като истински тиранин, като властния, противоречив, капризен и жесток крал, човек на настроенията, непостоянен в решенията си, разкъсван от съмнения крал, от когато са се страхували, както обикновените хора, така и приближените му аристократи. Крал, който превръща Англия в една несигурна страна, където благородниците живеят в непрекъснат страх от ешафода. 

Тук главната героиня е Лейди Маргарет Поул-придворна дама на майката на краля-Елизабет, нейна братовчедка, наследница на династията на Плантагенетите, както и възпитателка на краля, а после и на принцеса Мери Тюдор. Жена, която е принудена да забрави истиниския си произход. Жена, която той обезглавява най-жестоко когато е на 60 години. 

Както Филипа Грегъри посочва, с този роман е разбита обичайната романтична представа за крал Хенри, която сме си съставили от учебниците по история в средното училище. Той не е този интересен, впечатляващ, красив, ексцентричен образ, той е жесток тиранин, човек, страхуващ се от собствените си роднини, човек изпратил на смърт най-близките си като например Томас Мор и Ан Болейн. 

Тук ние трбява да си представим и тази му страна. 
Романът е наситен със събития. Графинята на Солсбъри е имала динамичен и много интересен живот, но за нея има и малко исторически сведения. 

Филипа Гръгъри е историк. В романите й има художествена измислица, която е в интерес на повествованието, но те са исторически много достоверни и основани на задълбочени проучвания, библиография и изследвания. 

Предвид огромният ми интерес към Хенри Тюдор и изобщо към тази епоха, тази книга ми помогна да си изградя и една по-различна представа за него. Досега ме очароваше вълнуващата история на неговия живот, противоречивия му характер, тази толкова интригуваща и интересна част от английската история, жените му, промените в политиката и религията, дръзката му същност. 

Но сега вече имам и друга представа за него и се замислих и от тази гледна точка, на хората, чийто живот той е погубил и които са от другагата страна на монетата. Защото Хенри не е законен владетел на Англия поне не по право. Баща му си е извоювал короната, както често е ставало тогава-на бойното поле. 

Истинските и законни наследници са Плантагенетите. 
Но в историята всичко е спорно. Хенри VIII е би наистина жесток.
 Без значение под чие влияние и от какви подбуди, той е изпратил много хора на несправедлива смърт. 
А може би се е страхувал дори от сянката си?
Препоръчвам книгата, много е увлекателна, както повечето на писателката.
Искрено Ваша:


Десислава 


Коментари

Популярни публикации от този блог

Модата през вековете:Част 1 Ренесанс и Тюдори

Модата е нещо, което винаги стремглаво се развива. Тя се мени през различните времена и периоди от човешката история. Оформя се и се развива също така под влиянието на много фактори. Тъй като се интересувам много от история както вече споменах, у мен се зароди идеята да прочета и науча повече за модата през вековете. Винаги ми е било интересно какво се е носело в предишните епохи, какви са били жените тогава, как са изглеждали. От дълго време се канех да започна да се занимавам с това и много ми се искаше да разуча специално за женската мода в различните времеви периоди-Средновековие, Ренесанс, Ново Време и т.н. Основните източници, които ще използвам са главно чуждестранни интернет сайтове посветени на модата. С интерес откривам, че има много такива блогове и сайтове, в които хората интересуващи се от тази тема споделят своите знания.  Има доста различни източници. За мен е много вълнуващо да се захвана с това и започвам с голям ентусиазъм. Това „проучване” се оказа много п

Незаменими продукти:Шампоаните на "Здраве"

Здравейте! Днешната ми публикация ще бъде за един любим мой продукт за грижа за косата, а именно шампоан Здраве Актив. Реших да му посветя отделна публикация, защото смятам, че си заслужава да се пробва и, защото от доста време не бях попадала на такъв добър продукт на такава цена и с такова качество, който изпълни всички неща, които обещава. Искам да уточня, че използвам тези шампоани от доста време вече и затова представата ми е обективна, но все пак подчертавам, че това се отнася само до моята коса и моите нужди. Пробвала съм всякакви шампоани-и скъпи и много ефтини. Единствените три продукта, на които се връщам многократно са шампоаните на Здраве Актив , серията на Клоран с китайски божур и един медицински шампоан на Юсерин Dermocapiliare , за който по-нататък ще направя ревю. Правила съм си много експерименти и съм пробвала всякакви марки на пазара. Но това са трите шампоана, които идеално пасват на косата ми и удовлетворяват нейните нужди. Имам много чувствителен скалп и

Модата през вековете:Част 2:Рококо и епохата на Мария - Антоанета.

Здравейте, прекрасни!  Навън е доста студено и зимно, но на мен ми е пъстро и цветно, затова съм подготвила и една цветна, кичозна, розово-бонбонена и екстравагантна публикация, която ми беше много приятно да напиша. Запитвали ли сте се някога какви са били жените в миналото, как са се грижили за себи си, а как са се обличали? Харесвате ли костюмните драми, огромните обемни рокли и прическите в рококо стил? Ако се интересувате от историята и модата през различните епохи, днешната ми публикация е за вас и ще се радвам ако ви хареса и внесе хубаво настроение и разнообразие в деня ви. И така, ще става дума за мода, кринолини, прически през тази така пъстра и авангардна сама по себе си епоха на рококо. През XVIII век във Франция и на други места в Европа възниква промяна в културата и начина на живот в европейското общество. Започва епохата на Просвещението.   Просвещение:   Интелектуално движение в европейската философска и политическа мисъл и в