„Брауни”
Здравейте! В този
мрачен, хладен и мъглив ден ще ви представя един сладкиш, който си приготвих
вчера следобет.
Какво по-хубаво от
нещо сладичко по това време.?
Тази рецепта беше
написана на гърба на пакетчето с какао Йоткер, което си купих онзи ден за да си
правя сладкиши. Излезе доста сполучлива. Това е кекс, който обаче ще нарека „брауни”,
защото прилича точно на такъв вид сладкиш.
Публикувам
рецептата с единствената забележка, че може да добавите малко повече захар в
сместта. Аз спазих точно количствата, но може би ако се получи една идея по-сладко ще е
по-добре.
Рецепта:
Необходими продукти:
200 гр масло
200 гр захар
40 гр какао/самото
пакетче е 50 гр/
125 мл прясно млако
3 средно големи
яйца
160 гр пшенично
брашно
1 пакетче бакпулвер
70 гр смлени
орехови ядки/аз май сложих повече, с повече става много по-хубаво/
Начин на приготвяне:
Маслото, захарта,
предварително пресятото какао и млякото се смесват в подходящ за варене съд. Аз
използвах една средно голяма тенджера. Така получената смес се слага да заври
при непрекъснато бъркане и се оставя 3 минути да ври, след което се отстранява
от котлона за да изстине. За глазурата се отделят 175 мл от сместта-ако се
затруднявате с тези мерки, не е необходимо чак толкова да е точно, аз използвах
една кафена чаша и малко за глазурата.
Отдеяме белтъците
от жълтъците. Трите белтъка се разбиват на сняг с 2 с.л. захар. Трите жълтъка
се разбиват с миксер на ниска степен, като към тях постепенно се прибавя
каковата смес.
Пресятото с
бакпулвер брашно и ореховите ядки се объркват добре към сместта, след което се
добавят внимателно и разбитите белтъци.
Тестото се изсипва
в намаслена, покрита с хартия за печене тава. Сладкишът се пече в долната
половина на предварително загрята фурна на 180 градуса. Пече се около 35
минути. След като сладкишът истине, глазурата се разпределя равномерно върху
него с помощта на шпатула.Преди сервиране се охлажда сладкиша. Колкото е
по-студен и колкото по-престои става по-вкусен.
Р. S. Още нещо, което ще добавя-тъй като сладкиша има глазура
можете да го печете не във форма за кекс/както направих аз/, а в някаква друга квадратна или правоъгълна
форма-защото ще е по-подходящо. Аз не знаех това, но ме светнаха, все пак още
съм в процес на учене и експерименти.
Коментари
Публикуване на коментар