Да правя сладкиши ми е хоби. Интересното е,че не си падам много по
сладкишите, но пък обичам да ги приготвям. Ако имате гости и искате да им
приготвите хубав десеррт и да ги впечатлите, можете да направите един лимонов
пай.
В търсене на рецепта за сполучлив лимонов пай
попаднах на страницата на HBO където беше публикувана оригиналната рецепта на
лимонов пай от книгата „Игра на тронове”. Естествено се впечатлих, не само
защото ми се похапваше лимонов пай ами и защото съм голям фен на книгите на
Джордж Мартин и на сериала разбира се.
Както знаете лимоновият пай е любимата храна на
Санса Старк-героиня от книгата и сериала, която аз много харесвам.
Исках да се науча да приготвям лимонов пай и търсех
подходяща рецепта, която да ми хареса.
Откривайки тази веднага се заех да я изпробвам.
Рецептата беше преведена от английски. Първоначално ми се стори трудничка, но
започвайки да я приготвям съвсем не се оказа така.
Пропорциите и количествата са малко странни, но лесно се олучват.
Пропорциите и количествата са малко странни, но лесно се олучват.
Представям ви тази страхотна рецепта на лимонов
пай. Надявам се да ви хареса и вие също да си я приготвите в къщи. Съчетава се
идеално със следобедния чай или кафе. Сладкиша е лек, вкуса е много приятен,
мек и нежен, лимона се усеща, но не натрапчиво. Изобщо изключително съм
доволна, че намерих тази рецепта.
Лимонов пай
по рецепта от Game of Thrones
Продукти за
6 порции:
- 2 яйца (отделете жълтъка от белтъка)
- ½ ч.ч. захар
- щипка сол
- 3 с.л. + 1 ч.л. брашно
- 2/3 ч.ч. пълномаслено мляко
- 2-3 лимона (2 ½ с.л. лимонов сок, получен от
изцеждането на 2 лимона)
- масло
- 6 формички
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 325 градуса. Намажете формичките с
масло и поръсете вътрешността със захар. Счукайте яйцата и разделете жълтъка от
белтъка. В средно голяма купа сложете белтъците и ги разбийте на пяна. Оставете
ги настрана. В друга средно голяма купа смесете сухите съставки – брашното,
солта и захарта. Отделно разбийте жълтъците и добавете млякото.
В малка купа изстискайте 2-3 лимона, докато се получат 2
½ с.л. лимонов сок. Добавете ги към купата с жълтъците и млякото. Настържете в
същата купа корите на лимоните.
С помощта на тел разбийте за около 1 мин. течните
съставки докато се получи еднородна смес. Постепенно добавяйте пресятото
брашно, сол и захар.
Използвайте гумена шпатула, за да добавите белтъците към
получената смес. Постарайте се да запазите сместа пухкава - не трябва да е
напълно гладка, но достатъчно, за да може да се излее.
Намажете формичките с масло и ги сложете в голяма тава.
Напълнете тавата с вода, колкото да стигне до средата на формичките. Покрийте
тавата с алуминиево фолио и печете около 25 минути.
Извадете кексчетата от фурната и проверете дали са меки и
еластични. Махнете фолиото и ги върнете във фурната за още 15 минути, като
засилите до 340 градуса.
След около 15 минути изстудяване, внимателно извадете
кексчетата от формичките като използвате малък нож и ги изрязвате внимателно по
краищата.
Valar morghulis и Сладки дни от мен!
Sincerely Yours
Desislava
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриване